Kibocsátották az első hazai zöld vállalati kötvényt az Nkp-ban

Hírek2020. aug. 5.MTI

Megtörtént az első hazai zöld vállalatikötvény-kibocsátás a Növekedési kötvényprogramban (Nkp): a CPI Hungary Investments Kft. (a CPI Property Group tagja) szerdán 30 milliárd forint össznévértékű, 2,25 százalékos kuponú, 10 éves futamidejű zöld vállalati kötvényt hozott forgalomba - közölte a jegybank.

A kötvény a tájékoztatás szerint Baa2 minősítést kapott a Moody's hitelminősítőtől.

A vállalatcsoport 2019 márciusában tette közzé csoportszintű zöld kötvény keretrendszerét, amelynek fő célja a vállalat zöld és fenntartható üzleti működésének finanszírozása, így például magas energiahatékonyságú épületek fejlesztésére, valamint a megújuló energiafelhasználáshoz hozzájáruló napelemek telepítésére kíván forrást gyűjteni. A keretrendszerben megfogalmazott vállalások betartását, valamint a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség (ICMA) által meghatározott zöldkötvény elveknek megfeleltetést az erre szakosodott Sustainalytics nevű vállalat hitelesíti.

A CPI Hungary Investment Kft. zöld vállalatikötvény-kibocsátása szervesen illeszkedik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld programjában megfogalmazott célokhoz. Az MNB kiemelten fontosnak tartja a hazai zöld pénzügyi szegmens fejlődését - hangsúlyozza közleményében a jegybank.

A zöld kötvények kibocsátása számos előnnyel járhat mind a társadalom, mind a vállalatok számára. A rendszerszintű, piacépítő hatás mellett jelzik a zöld pénzügyek és fenntarthatóság melletti kibocsátói elköteleződést. A fenntarthatósági szempontoknak köszönhetően olyan körrel szélesedhet a befektetői bázis, amely kifejezetten zöld kötvényeket kíván vagy tud csak vásárolni.

Mindezek következtében megjelenhet a zöld prémium ("greenium") jelensége, ami alacsonyabb forrásköltséget eredményezhet a kibocsátó vállalat számára

- írják.

Az MNB közleményében felidézi:

a jegybank az Nkp 2019. júliusi elindításakor a hazai vállalatikötvény-piac likviditásának növelését tűzte ki célul, hogy a hazai vállalatok a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak más finanszírozási formákra is.

Ez hozzájárulhat a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának javulásához, mivel a vállalatok forrásellátottságát biztosító piacok közötti egészséges verseny a jegybanki kamatdöntések hatékonyabb érvényesülését biztosíthatja.

A Növekedési kötvényprogram keretében eddig 27 vállalat több mint 500 milliárd forint értékben vont be forrást.