Kicsit jobbak a brit gazdaság kilátásai

Hírek2023. jan. 5.MTI - Kertész Róbert - London

Továbbra is visszaesést jeleznek a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett végleges decemberi mutatói, de a gyengülés üteme jelentősen lassult.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a tavalyi utolsó hónapban 49,0-re emelkedett a novemberben mért 48,2-ről.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik. Ennek megfelelően a 49,0-es decemberi kompozit adat a brit gazdaság lendületének lassulását mutatta, az aktivitás visszaesésének mértéke azonban jelentősen lassult.

A gyáripar és a szolgáltatási ágazat együttes aktivitási mutatója öt hónapja folyamatosan az 50-es határszint alatt jár.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma a decemberi kompozit indexen belül azonban 49,9-re emelkedett a novemberi 48,8-ról, vagyis a brit szolgáltatási ágazat BMI-mutatója már csak minimális mértékben marad el az 50-es határértéktől.

A brit feldolgozóipar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe azonban 45,3-ra, két és fél évi mélypontra csökkent 2022 utolsó hónapjában a novemberben mért 46,5-ről.

Tim Moore, az S&P Global gazdasági igazgatója a decemberi teljes körű BMI-felmérés csütörtöki ismertetéséhez fűzött kommentárjában hangsúlyozta: a felmérésbe bevont szolgáltatási vállalkozások 40 százaléka üzleti aktivitásának élénkülésére számít a következő tizenkét hónapban, és csak 16 százalék valószínűsít további visszaesést.

Moore hozzátette ugyanakkor, hogy a szolgáltatási szektor új megrendeléseinek állománya decemberben még mindig csökkent, elsősorban azért, mert az erőteljes inflációs nyomás és a gazdasági kilátások feletti aggályok apasztják a keresletet.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi adatai szerint októberben 11,1 százalékos, novemberben 10,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában.

Az októberi infláció több mint négy évtizedes rekord volt.

A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a múlt év végén a jegybanki célt több mint ötszörösen haladta meg az éves összevetésben számolt infláció Nagy-Britanniában.

A brit kormány számára hivatalos prognózisokat készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) és a Bank of England azonban egyaránt azzal számol, hogy a fogyasztói árindex éves összevetésű növekedésének üteme 2023 végére 4 százalék alá lassul.