Kína felhagy az "élni hagyni" politikával, monopolellenes szabályokat hoz a tech óriásokkal szemben

Hírek2021. feb. 8.MTI

A kínai piacfelügyelet (SAMR) közzétette vasárnap az internetes platformokat célzó, új monopolellenes irányelveket, amelyek szigorítják a hazai technológiai óriásvállalatokra eddig is vonatkozó korlátozásokat.

Az új szabályok formalizálnak egy novemberben nyilvánosságra hozott monopolellenes törvénytervezetet, és világossá teszik, hogy milyen monopolisztikus gyakorlatok visszaszorítását tervezik a hatóságok.

Az irányelvek várhatóan további nyomást gyakorolnak Kína vezető internetes szolgáltatóira, köztük az Alibaba e-kereskedelmi platformjaira, valamint a rivális JD.com-ra, csakúgy mint a Kínában széles körben használt mobilfizetéses platformokra, így az Ant csoport Alipay és a Tencent holding WeChat Pay alkalmazására.

A piacfelügyelet vasárnap kiadott közleményében kiemelte: az új szabályok célja, hogy megakadályozza a monopolista viselkedést az internetes platformok működtetőinek körében, és megóvja a tisztességes versenyt a piacon.

Az új irányelvek tiltják az árrögzítést, a technológiák korlátozását, valamint az adatok és algritmusok piactorzító alkalmazását.

Az e-kereskedelmi platformokon elterjedt gyakorlatnak számít, hogy az eladókat az adott platform működtetője arra kötelezi, hogy rivális platformon keresztül ne árulják a termékeit.

A TikTok videomegosztó fejlesztőjeként ismert ByteDance kínai technológiai nagyvállalat kedden közölte, hogy keresetet indított a Tencent kínai technológiai óriáscég ellen monopolisztikus tevékenység miatt. A ByteDance panasza szerint a Tencent nem engedi az általa működtetett üzenetküldő applikációk - a WeChat és a QQ - felhasználóinak, hogy a TikTok kínai verziójaként is emlegetett Douyinról származó tartalmat osszanak meg a felületeken.

A ByteDance már 2018-ban is beperelte e Tencentet versenyellenes magatartás miatt, arra hivatkozva, hogy a Tencent egyes közösségi platformjain nem oszthatók meg a ByteDance hírszolgáltató alkalmazásáról származó linkek. A Tencent ezzel egy időben rágalmazás miatt nyújtott be keresetet a ByteDance ellen, és azzal vádolta a céget, hogy egyes termékei illegálisan jutottak hozzá WeChat felhasználók személyes adataihoz.

Kína az utóbbi hónapokban elkezdte szigorítani technológiai óriásvállalatainak ellenőrzését, felhagyva a korábban követett, "élni hagyni" politikával.

A hatóságok decemberben trösztellenes vizsgálatot indítottak Kína legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, az Alibaba csoport ellen röviddel azt követően, hogy felfüggesztették az Alibaba pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az Ant csoport részvényeinek bevezetését a sanghaji és hongkongi tőzsdére.

Az Ant, amely a világ legnagyobb online és mobilfizetési platformja, az Alipay tulajdonosa, 37 milliárd dollárt gyűjtött a részvényjegyzési időszakban, amivel minden idők legnagyobb tőzsdei kibocsátását hajtotta volna végre november elején.