Kína lehet a kulcs a Vörös-tengeren

Hírek2024. jan. 31.MTI

A Vörös-tengeren kialakult konfliktushelyzet a globális kereskedelmet veszélyezteti, és csakis a Nyugat és Kína közötti paktum teremthet stabilitást - hangoztatta Haszán Sejk Mohamud szomáliai elnök a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjúba.

Kijelentette:

a Vörös-tengeren zajló nagy játszmában Nyugat és Kína közötti paktumra van szükség a stabilitás és a kölcsönös gazdasági érdekek védelme érdekében a globális kereskedelmi szempontból döntő jelentőségű térségben.
 

A Vörös-tengerre és az Indiai-óceánra egyaránt néző afrikai ország államfője úgy vélte, hogy a nemzetközi politikai szereplőknek kell megoldást találniuk, mivel a térség államai egymással is konfliktusban állnak, miközben belső válsággal is küzdenek. "Jemen válságban van, és Szudán is nehézségbe került" - hangoztatta.
 
 Szomália elnöke úgy vélte, Kína jelenléte Afrikában azokat az infrastrukturális befektetéseket garantálja, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a kontinens gazdasági fejlődése: "utak, hidak, kikötők, repülőterek építéséről van szó, melyekre Afrikának szüksége van".
 Szomália elsősorban a biztonságot, az energiaellátást, az infrastruktúra kiépítését és az információ-megosztást tartja elsőrendűnek.
 Elmondta, hogy a 17 milliós ország lakosságának hetven százaléka huszonéves, ezért Szomália egyedül nem tudja a kitűzött feladatokat teljesíteni.