Kína lezárta a Mount Everestet - Félnek, hogy a hegymászók behurcolják a fertőzést Nepálból

Hírek2021. máj. 18.Euronews

Leállították Mount Everestre induló expedíciókat a kínai oldalon, mivel a nepáli alaptáborból egyre több koronavírusos esetet jelentenek - olvasható az euronews oldalán.

A kínai hatóságok a fertőzés behurcolásától tartanak, mert Nepálban folyamatosan emelkedik az új fertőzöttek és a Covid miatt elhunytak száma. Ezért Kína a csúcson választóvonal létesítéséről döntött, hogy ne érintkezhessenek a tibeti és nepáli oldal hegymászói.

Nepál tagadja, hogy súlyos lenne a helyzet. A nepáli idegenforgalmi hivatal igazgatója, Mira Acharya azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy nincs tudomása arról, hogy valamelyik expedíciót lefújták volna a koronavírus-járvány okozta aggodalmak miatt.

A nepáli alaptábor orvosai szerint a helyzet nem olyan súlyos, mint az a jelentésekből tűnik, és személyesen sem tapasztalt szörnyű állapotokat az igazgató.

Mira Acharya arról is beszélt, hogy májusban már 150-en mászták meg a csúcsot és sok mászó - köztük Varga Csaba is - vár a következő kedvező időjárási ablakra, hogy feljusson.

A Mount Everestre az első hegymászók, Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa nyomába lépve 1953 óta több mint hatezren jutottak fel. A hegyen legalább 311 ember lelte halálát.