Kísértet-kastélyok, amelyek régen milliókat értek

Hírek2018. okt. 20.Növekedés.hu

Közel egy évszázadig üresen álló New York-i villától kezdve, tragikus eseménynek otthont adó kastélyon át, egy hátborzongató skót gótikus kúriáig, összegyűjtöttünk 10 elhagyott épületet, amelyeknek leáldozott a csillaguk.

Még a legdrágább, legszebb luxusotthon is az enyészeté lesz megfelelő karbantartás nélkül. A Business Insider összegyűjtött pár olyan kúriát, amelyek fénykorukban valószínűleg több millió dollárt értek, évekkel később viszont már elhagyatottan várják a végzetüket.

Cambusnethan House

A Cambusnethan House Skócia egyik legrégibb gótikus kúriája, amelyet 1819-ben építettek. Az 1970-es években a kastélyt középkori témájú bankettek megrendezésére használták, de az 1980-as években egy tűz következményeképp tönkrement.

Pidhirtsi kastély

Az Ukrajnában, Lviv régióban található kastélyt egy olasz építész építtette 1635 és 1640 között egy magas rangú lengyel katonai parancsnok számára. A kastély évekig virágzott, de a 19. században új tulajdonosokat kapott, akik elhanyagolták a kastélyt, így a második világháború végére az állapota már jelentősen megromlott. Azóta tűz és árvíz is rontott az állapotán, a helyi diákok és egy alapítvány összefogott, hogy mentsék a menthetőt, bár egyelőre nem áll rendelkezésükre megfelelő anyagi háttér.

Villa de Vecchi

Az olasz "Ghost Mansion" néven ismert Villa de Vecchi 1854 és 1857 között épült és Felix De Vecchi gróf, az olasz nemzeti őrség vezetőjének nyári otthona volt. A kastély modern felszereléssel rendelkezett, beleértve a beltéri fűtési csöveket és a szökőkutat is. A kúria egy titokzatos családi tragédia helyszínéül is szolgált. 1862-ben a gróf ugyanis öngyilkos lett, ráadásul meggyilkolta a feleségét, a lánya pedig eltűnt. A rokonai továbbra is a kastélyban éltek egészen a második világháborúig, a kastély az 1960-as évektől lakatlan. 2002-ben egy lavina elpusztította a közelben lévő otthonokat, de a "Ghost Mansion" továbbra is áll.

Halcyon Hall

A Halcyon Hall Millbrookban, New Yorkban épült 1893-ban, luxusszállodaként. 1907-ben a Bennett Főiskola részévé vált, amely azonban 1978-ban bezárt. A lepusztult kastélyt 2014-ben azzal a céllal vásárolták meg, hogy lebontják és egy parkot építenek a helyére, két évvel később azonban a tulajdonosok arról számoltak be, hogy a kastélyt még néhány évig biztosan nem bontják le, míg a tulajdonjogokat nem tisztázzák.

Swannanoa kastély

A Swannanoa kastélyt Virginia államban építették 1912-ben James H. Dooley milliomos felesége számára. Amikor a pár elhunyt, az 52 szobás házat egy ideig country klubként használták, aztán egy tudós pár múzeummá alakította. 1988 óta a kastély lakatlan, bár alkalmanként nyitva áll a nagyközönség számára, esküvők és egyéb rendezvények megrendezése céljából.

Lynnewood Hall

A 110 szobás palotát Philadelphia közelében építették még az 1890-es évek végén. A becslések szerint mai árfolyamon számítva 200 millió dollárba került a megépítése. Bár még mindig viszonylag jó állapotban van, minimum 40 millió dollárba kerülne a helyreállítása. Annak ellenére, hogy elhanyagolt állapotban van, a Lynnewood Hall még mindig milliókat ér - jelenleg 15,5 millió dollárért eladó.

Carleton Island Villa

A Carleton Island Villa mára nem több egy romos kúriánál, amely New York-ban, a Cape Vincent szigeten fekszik. A 70 éve lakatlan, 11 szobás kastély 1895 körül épült, William O. Wyckoff számára. A kastély jelenleg 495 000 dollárért megvásárolható - bár aki erre vállalkozik, minden bizonnyal sokkal több pénzt fog befektetni a renoválásába.