Kiszáll a MET a TIGÁZ-ból, és a megújuló energiapiac felé fordul

Hírek2021. márc. 12.Növekedés.hu

Eladja a MET Csoport a TIGÁZ földgázelosztó társaságban fennálló 49,57 százalékos közvetett részesedését az Opus Global Nyrt-nek. Egyúttal bejelenti a 77 MWp teljesítményű, buzsáki naperőműpark 100 százalékának megvásárlását – összhangban a megújuló energiaforrásokra összpontosító kelet-közép-európai növekedési stratégiájával.

A MET Csoport 2021. március 11-én részvényátruházási megállapodást írt alá az Opus Global Nyrt-vel, amelynek keretében eladja az MS Energy Holding AG-ban meglévő 50 százalékos tulajdonrészét, amely közvetetetten 49,57 százalékos részesedést biztosított a TIGÁZ Zrt-ben. A tranzakció várhatóan március 31-én zárul.
A MET ezzel egyidejűleg egy 77 MWp teljesítményű fotovoltaikus erőműprojekt 100 százalékát vásárolja meg az Opus Global Nyrt-től a magyarországi Buzsák településen.

A zöldmezős, immár minden engedéllyel rendelkező naperőműprojekt évente várhatóan 83,7 GWh villamosenergiát termel majd.A MET Csoport 2019-ben jelentette be a megújuló energiaforrások bővítésére vonatkozó stratégiáját. A vállalatcsoport célja több mint 500 MWp beépített teljesítménnyel rendelkező megújuló energiaportfólió létrehozása nap- és szélerőművekből 2023-ig Kelet-Közép-Európában.

Stratégiájával összhangban a MET megvásárolt egy 48 MWp teljesítményű naperőműprojektet a magyarországi Gerjen területén, valamint egy 43 MWp teljesítményű projektet Söjtörön; mindkettőt már előrehaladott, építésre kész állapotban. A napenergia-projektek építési munkálatai várhatóan 2021 második és harmadik negyedévében kezdődnek. Üzembehelyezés után a három erőmű (Buzsák, Gerjen és Söjtör) összesen 90 ezer háztartást lát majd el energiával.

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra is. Leányvállalatai révén 14 országban van jelen, 25 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2019-ben 11,7 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 50 milliárd köbméter.