Kiváló eredményt ért el a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjas csapata

Hírek2019. aug. 15.Növekedés.hu

Második helyezést és különdíjat értek el a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem hallgatói a budapesti Solvers’ Cup nemzetközi esettanulmány versenyen. A csapat egyik tagja, Borsos András idén júniusban vehette át a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjat.

Az Imperial College London csapata mögött második helyezést és különdíjat értek el a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetének hallgatói a budapesti Solvers’ Cup nemzetközi esettanulmány versenyen – derül ki az egyetem közleményéből

A Borsos András (Pénzügy és bank, II. év), Farkas-Hegyi Beatrix (Menedzsment, I. év), Szép Hunor (Pénzügy és Bank, I. év) és Tiboldi Dorka (Gazdasági informatika, I. év) alkotta csapatnak négy óra állt rendelkezésére, hogy kidolgozzon egy terjeszkedési stratégiát a DHL számára, valamint tíz órája volt arra, hogy megoldást találjon az Amigos for children nevű magyarországi nonprofit szervezet jövőbeli kihívásaira.

A kolozsvári csapat az Amigos for children számára kidolgozott javaslataival állhatott fel a dobogó második fokára. Emellett elnyerték a legjobban megvalósítható megoldás különdíját is, maguk mögé utasítva többek között olyan egyetemek csapatait, mint a University of Münster, University of Belgrade vagy a Budapesti Corvinus Egyetem.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem 50 hallgatója, köztük Borsos András idén júniusban vehette át a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított Pallas Athéné Közgondolkodási Program keretein belül, az MNB Kiválósági Ösztöndíjának mintájára 2018-ban indult el a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj a legtehetségesebb határon túli magyar hallgatók támogatására. Az ösztöndíjak odaítéléséről szóló első okleveleket 2018. novemberében adták át a komáromi Selye János Egyetemen tanuló 48 felvidéki, majd idén májusban Szabadkán 26 délvidéki hallgatónak. 

A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj célja, hogy növelje a külhoni felsőoktatási intézményekben gazdaságtudományi képzési területen tovább tanuló magyar nemzetiségű egyetemisták létszámát, illetve az otthon maradás esélyeit. Az ösztöndíjban részesülhetnek az alap-, valamint a mesterképzésen tanuló fiatalok tanulmányi eredményük alapján a következő szakokon: európai és nemzetközi közgazdaság; pénz-, bankügyvitel és biztosítás; marketing; menedzsment; pénzügy és számvitel; ügyviteli gazdaság; ügyviteli információs rendszerek.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem a nemzetközi felsőoktatási rangsorok szerint Románia legmagasabban jegyzett egyeteme, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar pedig az egyetem legnagyobb kara. A kar Magyar Intézete által biztosított programokon mintegy 700 hallgató tanul, akik kiváló szakmai eredményeket értek el az elmúlt években hazai és nemzetközi esettanulmány-versenyeken, tudományos diákköri konferenciákon és a tudományos kutatás területén.