Komoly segítség jött azoknak, akik otthon termelnék az energiát

Hírek2023. okt. 6.Növekedés.hu

Elindult a háztartási méretű kiserőművek betáplálási lehetőségét ellenőrző oldal. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által működtetett honlap azon felhasználók részére készült, akik 2022. október 31-ét követően adták be, illetve tervezik beadni kérelmüket, és háztartási méretű kiserőművet (HMKE) szeretnének létesíteni, vagy a meglévőt bővítenék.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében 2024. január elsejétől egyes, 2022. november 1-től zárolt körzetekben ismét lehetőség nyílik a HMKE hálózati betáplálására. A MEKH ennek ellenőrzésére külön honlapot indított azon kisfeszültségű hálózatra csatlakozó felhasználók számára, akik HMKE-t szeretnének létesíteni, vagy a meglévőt bővítenék a hálózati csatlakozási pontjukon.

A felület segítségével az érdeklődők egyszerűen és gyorsan lekérdezhetik, hogy az adott csatlakozási ponton telepítendő vagy bővítendő HMKE esetében a jövő évtől lesz-e lehetőség a betáplálásra. A felhasználónak mindössze a mérési pont azonosítóját (POD azonosító) szükséges megadnia ahhoz,

hogy ellenőrizze, körzete 2024. január elsejétől zárolás alá esik vagy sem.

A honlap adatbázisa a területileg illetékes elosztói engedélyesek adatszolgáltatására épül, ezért a lekérdezhető információk tájékoztató jellegűek.  A tényleges betáplálási lehetőségről, a csatlakozás pontos műszaki-gazdasági paramétereiről, annak menetéről kizárólag a területileg illetékes elosztói engedélyes szolgálhat információkkal a hozzá benyújtott teljes körű igénybejelentés feldolgozása után kiadott Műszaki Gazdasági Tájékoztatóban (MGT).

A MEKH által működtetett, háztartási méretű kiserőművek betáplálási lehetőségét ellenőrző honlap napeleminfo.mekh.hu oldalon érhető el.