Kormány elé kerülhet a kamara fix áras energiaszámlás javaslata

Hírek2023. jún. 13.MTI

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter harmadik alkalommal hívta össze a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumát, amely a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) koordinációjával a kormány gazdaságpolitikai tanácsadó, konzultatív testülete - tájékoztatott a minisztérium.

A közleményben kiemelték, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, az AmCham Hungary és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara alkotta fórum mostani egyeztetésének fő témája a hazai vállalkozások versenyképességének megőrzése és a további fejlődésükhöz szükséges feltételek biztosítása volt.

Hozzátették: a résztvevők kiemelten foglalkoztak a vállalkozásokat sújtó energiacsapda kérdéskörével is. Megállapították, hogy a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően mára a vállalkozói szektor helyzete stabilizálódott. Jó irányba mutató és hatékony lépésnek bizonyult az energiaintenzív vállalkozások számára nyújtott kormányzati támogatás a működési költségek és az energiahatékonysági beruházások finanszírozásához, valamint, hogy májustól a gázszolgáltatásban mintegy 14 ezer, az áramellátásban pedig közel 17 ezer nem lakossági ügyfél - kétharmaduk gazdasági társaság - számára kevesebb, mint felére csökkentek a Váltó fix tarifák.

Arra is kitértek, hogy továbbra is van azonban egy jelentős vállalkozói kör, akiknek még mindig nehézséget okoz az energiaköltségeik finanszírozása. A Fórum tagjai ezért most azt kérték a kormánytól, hogy segítsen megoldást találni azon kis- és középvállalkozások számára, amelyeknek jelenleg is súlyos anyagi nehézséget okoz a szankciós energiafelár kifizetése.

Szeretnék, ha a kormány megfontolná első körben az áramszolgáltatásra vonatkozó fix áras szerződések felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását, és olyan helyzetet teremtene, hogy automatikusan csökkenjenek az ilyen szerződésekben szereplő árak. Bár a fix áras szerződések előnyösek voltak a kiszámítható költségek miatt, a piaci változások és az árak csökkenése miatt még mindig nagyszámú, több tízezer kkv-t érinthet negatívan

írták.

A minisztérium jelezte: a szervezetek azt is javasolják, hogy a keletkezett költségcsökkenést a vállalkozások építsék be az áraikba, hogy a csökkentést a fogyasztók is megérezzék. Ezzel a lépéssel szándékuk szerint érdemben mérséklődnének a végfelhasználói árak, végső soron pedig jelentős hatása lehetne az infláció csökkentésére.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, amelyek csökkentik a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók sújtotta gazdasági helyzetben a vállalkozások számára is az energiaválság okozta terheket, így vállalta, hogy a kormány elé terjeszti a javaslatokat - olvasható a közleményben.