Kormányinfó: Ukrajna zsarolja Magyarországot

Hírek2024. júl. 26.MTI, Növekedés.hu

Ukrajna döntése hosszabb távon üzemanyaghiányhoz vezethet, szeptemberig megoldást kell találni.

A kormány a tegnapi ülésén tárgyalt a háborúról és a következményeiről, és arról, hogy Ukrajna a kőolajszállítás leállításával zsarolja Szlovákiát és Magyarországot - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

Mint mondta, Kijev azt a két országot zsarolja, amelyek az azonnal tűzszünetet szorgalmazzák, gyakorlatilag Ukrajna a békepárti álláspont miatt zsarolja Magyarországot.

Kiemelte: azért kaptunk mentességet az orosz olaj importja alól, mert e nélkül nem tudja biztosítani az energiát, a százhalombattai finomító is orosz olajat finomít.

Ha nem oldódik meg a helyzet, üzemanyaghiány lehet, jelenleg nincs ok pánikra, mert vannak betárolt készletek, de szeptemberig megoldást kell találni

- tette hozzá.

Ez rendkívüli veszélyt jelent az ellátásbiztonság szempontjából - közölte.

Mint mondta, az ukrán álláspont azért is érthetetlen, mert Magyarország szállít energiát Ukrajnának, és befogadott ukrán menekülteket. Magyarországon keresztül érkezik az ukrán áramimport 40 százaléka, ezen kívül üzemanyag, gázolaj is. Továbbá a MOL partnere a Lukoil, amely nincs uniós tiltólistán.

- Abban vagyunk érdekeltek, hogy Ukrajna visszaállítsa azt a helyzetet, hogy mi is kaphassunk orosz olajat - mondta. 

Ukrajna lépése sérti az uniós társulási szerződést 

- mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter. Hozzátette, hogy Ukrajna társulási megállapodása szerint három nap állna rendelkezésre a vita rendezésére, utána pedig választott bíróságra lehet vinni az ügyet. 

A migrációt érintő bizottsági döntéssel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a döntés vérlázító és elfogadhatatlan, mert Európa közös határait védi Magyarország az illegális bevándorlóktól.

A döntés szerint Magyarországnak bírságot kellene fizetnie a menekültügyi szabályok megsértése miatt. Gulyás Gergely kiemelte, hogy Magyarország saját forrásból 2 milliárd eurót fordított a határvédelemre, ebből egy százalékot fizetett az Unió.

Bóka János a magyar soros elnökség eddigi eseményeiről szólva elmondta, hogy eddig 30 hivatalos eseményt rendeztek Budapesten és Brüsszelben  magyar soros elnökség keretében, augusztus végén az informális külügyminiszteri ülés következik.

A miniszter az eddigi eredmények között említette, hogy sikerült a biztonsági és védelempolitikai ad hoc munkacsoportot állandóan működővé tenni, akárcsak azt, hogy a 2025-ös uniós költségvetésről elvi egyezség született, így az Európai Parlament megkezdheti a végleges verzió kialakítását.

Bóka János jelezte: november 7-én rendezik Budapesten az Európai Politikai Közösség következő csúcstalálkozóját, másnap pedig az Európai Tanács informális ülését a magyar fővárosban.

Ha Brüsszel azt várja, hogy bírságot fizessünk, akkor ennek következményei lesznek, és megismétlődhetnek a 2015-ös események, ez senkinek nem áll érdekében

- mondta Bóka János.

A kormány döntése alapján könnyebben juthatnak államilag támogatott, elsősorban lakáscélú hitelhez a speciális adózási formát választók és a mezőgazdasági őstermelők - jelentette be a kormányszóvivő pénteken Budapesten.

Vitályos Eszter a Kormányinfón azt mondta, a speciális adózási formát választók számára a hitelbírálat során nehézséget jelenthet, hogy nem a teljes bevétel tekinthető jövedelemnek, csak annak a jogszabályokban meghatározott része. Ezért nem, vagy csak a szükségesnél kisebb összegben tudják igényelni az adott kölcsönt.

Annak érdekében, hogy az érintett családok könnyebben részesedhessenek az otthonteremtést és a családalapítást támogató lehetőségekben, a kormány lehetővé teszi, hogy bevételük legalább 50 százalékát jövedelmeként vegyék figyelembe a hitelbírálatnál.

Az érintetteknek csak egy év társadalombiztosítási jogviszony kell az előírt két vagy három év helyett - tudatta Vitályos Eszter.

Ezzel sok ezerrel több speciális adózó és őstermelő számára nyílik meg a lehetőség, hogy gyermekvállalásukhoz ilyen segítséget is igénybe vehessenek - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Kiemelte: több mint 12 ezren jelentkeztek pedagógusnak idén, a pedagógus szak a második legnépszerűbb volt idén. Nagyon sokat felnőttképzésként veszik igénybe a pedagógusképzéseket.