Koronavírus - Az iskolakezdés döntő pillanat lehet járványügyi szempontból Szerbiában

Hírek2020. aug. 17.Növekedés.hu

A koronavírus-járvány kezelése szempontjából Szerbiában döntő pillanat lesz az iskolakezdés - jelentették ki járványügyi szakemberek, akik szerint akkor fog kiderülni, mekkora lehet az átfertőződés a gyerekek között, és ezt követően dönt majd a járvány kezelésével megbízott válságstáb, hogyan folytatódjon a tanév, illetve milyen korlátozó intézkedésekre lesz szükség a továbbiakban.

Szerbiában hétfőre az előző napi 29 471-ről 29 682-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap négy újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 674-re emelkedett.

Koszovóban egy nap alatt 11 275-ről 11 416-ra nőtt az azonosított fertőzöttek és tizeneggyel 401-re a halálos áldozatok száma.

Észak-Macedóniában 24 óra alatt 12 653-ről 12 739-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap öt halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, amivel a halottak száma 544-re nőtt. Az egészségügyi miniszter szerint ősszel nehéz helyzetben lesz az észak-macedón egészségügy, a szezonális influenzában szenvedők ugyanis elfoglalhatják a koronavírus-fertőzöttek elől a kórházi ágyakat.

Venko Filipce közölte, a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében a kormány ismét korlátozó intézkedéseket tervez, például a kijárási tilalom újbóli bevezetését, a gyülekezés korlátozását, a vendéglátóhelyek bezárását, valamint azt, hogy mégse kezdődjön meg a tanítás szeptember elsején. Emellett tizenhat mobilkórházat is felállítanak.

Montenegróban hétfőre 3960-ra 4035-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában kettő halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 77-re nőtt. korona

Bosznia-Hercegovinában vasárnapról hétfőre 15 801-ről 16 029-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és a halálos áldozatok száma pedig kilenccel 480-ra emelkedett. Gazdasági szakértők szerint évekig tarthat az ország talpra állása, és már az siker lesz, ha a járvány miatt munkanélkülivé váltak fele még az idei évben újra munkát kap.