Koronavírus: elhunyt 103 beteg, több mint 450 ezren kaptak oltást

Hírek2021. feb. 23.Növekedés.hu

1628 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 407 274 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 450 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 310 848 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 976 fő. 4582 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 457 096 fő kapott oltást, közülük 205 720 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer-vakcinával) és a háziorvosoknál (Sinopharm-vakcinával). Az AstraZeneca-vakcinával a háziorvosok folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását. Újabb orosz vakcina szállítmány érkezett, ma Pfizer-szállítmány is várható, a kínai vakcinát pedig ma reggel megkezdték kiszállítani a háziorvosokhoz. Továbbra is várjuk véleményüket az újraindításról az online nemzeti konzultáción.

Az elmúlt napokban Európa számos országához hasonlóan hazánkban is nőtt az új fertőzöttek, a kórházi betegek száma, ez arra figyelmeztet, hogy a harmadik hullám jelei mutatkoznak itt is. A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció elindult.