Koronavírus: elhunyt 94 beteg, ezen a héten már Szputnyik és az AstraZeneca vakcinákkal is oltanak

Hírek2021. feb. 9.Növekedés.hu

1079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 378 734 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 249 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 283 282 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 203 főre csökkent. 3792 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 291 396 fő kapott oltást, közülük 110 395 fő már a második oltását is megkapta.

Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Az elmúlt napokban megkezdődött és ezen a héten folytatódik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.

Már négy vakcinát lehet alkalmazni: a Pfizer és a Moderna mellett ezen a héten már a Szputnyik és az AstraZeneca vakcinákat is használják az oltáshoz.

A mai napon újabb Pfizer-szállítmány várható, ebből is a regisztrált legidősebbek oltása folytatódik. Az eddig érkezett AstraZeneca-vakcinával a hét második felében megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak az Pfizer és a Moderna vakcinák álltak rendelkezésre. Szombat reggel azonban az AstraZeneca első szállítmánya is megérkezett Magyarországra, amely 40 800 adag vakcinát tartalmaz, ez 20 400 ember oltására elég.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult.

Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat.

Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása.

Múlt hét csütörtök és vasárnap között több mint 35 ezer idős embert oltottak be kórházi oltópontok és a háziorvosoknál. A regisztrált legidősebbek oltása ezen a héten is folytatódik: a háziorvosok egy része a kedden érkező Pfizer-vakcinákból fog kapni, több kijelölt kórházi oltóponton pedig a Szputnyik-vakcinával oltják majd a krónikus betegséggel nem rendelkezőket.

Negyedik körben, ezen a héten megkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.

Ezt a múlt szombaton érkezett AstraZeneca-szállítmány teszi lehetővé, amelyet a kormányhivatalokon keresztül a kijelölt háziorvosok kapnak meg. A kijelölt háziorvosok egy ampulla vakcinát kapnak, amelyből 10 embert tudnak beoltani.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már közel 2 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.