Koronavírus - Meghalt 43 beteg, 2291-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Hírek2020. okt. 28.MTI

Meghalt 43, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2291 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

A kormányzati portálon azt írták: 65 933-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 1578-ra emelkedett, 17 098-an már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 47 257. Az aktív fertőzöttek 27 százaléka, az elhunytak 35 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. Kórházban 3166 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 36 678-an vannak, a mintavételek száma 1 017 689.

Kiemelték: a járvány második hulláma meredeken emelkedő szakaszban van egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma dinamikusan emelkedik. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett megtartsa az ország működőképességét, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben.

A kormány javaslatára az Országgyűlés hétfőn újabb, a járvány elleni védekezést erősítő intézkedésekről döntött: emelkedik a hatósági házi karantén megszegése miatt kiszabható büntetés összege, a külföldről hazatérők esetében pedig a határ átlépése után - külön közigazgatási határozat nélkül is - automatikussá válik a hatósági házi karantén elrendelése.

A kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is kötelező a maszkviselés. A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek, a gyűlésen felszólaló pedig a felszólalás idejére leveheti a maszkot. A szervező köteles felszólítani a helyszín elhagyására azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot.

Emellett továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, a színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is. A vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket 23 óra után be kell zárni.

Közölték: az őszi szünet alatt az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítást végeznek, és 73 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet.

A vírus közösségi terjedésének fékezéséért továbbra is azt kérik az emberektől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. - írták.

Kiemelten fontos az idősek és a krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van. Az idősotthonok fenntartóinak mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket - hangsúlyozták.

Közölték azt is: a kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (18 339) és Pest megyében (8275) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (4230), Győr-Moson-Sopron (4049), Szabolcs-Szatmár-Bereg (3495) és Hajdú-Bihar megye (3174). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (650).