Koronavírus - Orbán részleges leállást jelentett be

Hírek2020. nov. 9.Növekedés.hu

Kedd éjféltől újabb, az osztrák intézkedésekhez hasonló szigorításokat vezet be a kormány, hogy csökkentse a koronavírus-fertőződések számát és a kórházakra nehezedő terheket - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Facebook-oldalán egy videóban.

Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma Magyarországon, akkor a kórházak nem tudnak megbírkózni a rájuk nehezedő teherrel - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte, a kórházakat felszerelték, az orvosok és betegápolók emberfeletti munkát végeznek, de a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra, ezért a megbetegedések számát, a kórházak terheit csökkenteni kell.

Mint mondta, a tapasztalatok szerint a járvány magyarországi lefolyása 1-2 héten belül követi Ausztriát, így az osztrákhoz hasonló intézkedéseket vezetnek be. Ehhez szükséges, hogy az Országgyűlés kedden 90 napra megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást.

Kedd éjfől a tervek szerint 30 napig a következő intézkedések lesznek hatályban:

- este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, felmentést csak a munkába menők, a munkából jövők kapnak, illetve rendkívüli esetben lehetséges az utcára lépni

- tilos minden gyülekezés

- az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak

- az üzleteknek és a fodrászatoknak és az egyéb kisipari szolgáltatásoknak este 7-kor be kell zárniuk 

- a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem

- általános rendezvénytilalom lép életbe

- családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb 10-en vehetnek részt

 - esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi és a polgári szertartásokon a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt 

- a temetéseken legfeljebb csak 50 ember vehet rész

- a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni

- szabadtéren megengedett az egyéni sportolás, de tilos az amatőr csapatsport

- be kell zárni a szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket

- a felsőoktatás csak online formában működhet, az egyetemi kollégiumokat bezárják

- a középiskolák 8. évfolyamai felett online oktatás lép életbe

- a bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak

- a kórházi dolgozókat, a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat hetente célozottan tesztelik, akkor is, hogy a gyorsteszt csak 60 százalékos biztonságot ad

- a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-ig beérkezett foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti - ennek feltétele, hogy a szállodai dolgozókat ne bocsássák el, és megkapják a fizetésüket

- az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a zárás első 30 napjára nem kell járulékot fizetniük, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti - ennek is feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és kapják meg a fizetésüket.

"Tudom, mindannyian tudjuk, hogy a következő hetek nehezek lesznek, de a vakcina már belátható távolságon belül van, addig kell kibírni" 

- fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: de addig is ügyelni kell a különösen veszélyeztetett honfitársainkra, az idősekre, a betegekre.