Közel minden ötödik lakást OTP lakáshitel segítségével vásároltak tavaly

Hírek2019. máj. 24.Növekedés.hu

Az OTP Bank több mint 33 ezer lakáshitelt folyósított a tavalyi év során. A fix kamatozású hitelek népszerűsége – a tavalyi évhez hasonlóan - az idei év első három hónapjában is megállíthatatlan; az új igénylések 97 százalékát teszik ki ezek a hiteltípusok. A fix hitelek közül a 10 évre, vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású konstrukciók a legnépszerűbbek, amely a magyarok pénzügyi tudatosságának köszönhető.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a tavalyi év során valamivel több mint 160 ezer ingatlan tranzakció történt Magyarországon. A KSH legfrissebb adatai alapján pedig tavaly 80 ezer új lakossági lakáshitel kérelmet engedélyeztek a pénzintézetek használt, vagy új lakás vásárlására. Az általános ingatlanár növekedés, valamint a kedvező hitelkonstrukciók miatt az adásvételek közel felében a vásárlók lakáshitelt vettek fel. Az OTP Bank 2018-ban több mint 33 ezer új lakáshitelt folyósított, vagyis közel minden ötödik hazai lakossági ingatlanvásárlás mögött az OTP Bank áll.

A magyarok ma már szinte kizárólag fix kamatozású lakáshitelt igényelnek. Arányuk az OTP Banknál - az összes újonnan folyósított lakáshitelek között - az idei első negyedév végére elérte a 97 százalékot. A különböző adósságfék szabályok és az ügyfelek kockázatkerülése miatt az 5 évre fixált törlesztésű lakáshitelek aránya mára 20 százalékra zsugorodott, és a 10 éves, vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású hitelek kerültek előtérbe. Az OTP Banknál a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek is igen népszerűek; a 2017 augusztusi bevezetése óta már több mint 18 ezer igénylést fogadott be a bank összesen 231,5 milliárd forint értékben.

„Negyedévről negyedévre nő a fix kamatozású lakáshitelek aránya az új igénylések között, szinte már senki nem keresi a változó kamatozású termékeinket. Az OTP Bank az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a fióki ügyintézők edukációjára. A kamatkockázatok mérséklése érdekében ügyintézőink kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az ügyfelek minél tudatosabban hozzák meg döntésüket a lakáshitel kamatperiódusát illetően, és minél inkább a biztonságosabb, hosszabb időre rögzített kamatozású termékeket válasszák” – kommentálta az eredményeket Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

„A rögzített kamatozású lakáshiteleken kívül számos, alacsony kockázatú és kiszámítható termékkel igyekezünk a lakásvásárlóknak szakértő segítséget nyújtani. Az OTP Banknál minden lakásvásárlást segítő kedvezmény, államilag támogatott konstrukció elérhető. Ezek igénybevételével akár több millió forinttal többet is lehet lakásvásárlásra fordítani” – tette hozzá a szakember.

CSOK esetén is érdemes szakértőhöz fordulni

Az OTP Bank CSOK folyósításban is piacvezető. 2019 első 4 hónapjában 5 százalékkal több, 3600 kérelem érkezett 14,5 milliárd forint értékben, amely 17 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti időszakét. A CSOK 2015 júliusi bevezetése óta az OTP Bank összesen 39.481 szerződést kötött 126,1 milliárd forint értékben.