KÖZÖNSÉGFILM VAGY OSCAR-DÍJAS ALKOTÁS - ÖN MELYIKET VÁLASZTANÁ?

Hírek2018. márc. 7.Növekedés.hu

A filmipar egyik legrangosabb kitüntetése, az Oscar-díj nem mindig hoz hatalmas pénzeket a nyerteseknek.  Az eladott jegyek száma alapján az amerikai filmakadémia egyre távolodik a közönségfilmektől: idén a legjobb film Guillermo del Toro A víz érintése című fantasyje lett, ami egyáltalán nem tartozik a kiemelkedő kasszasikerek közé, és a tavalyi Holdfény sem bizonyult annak. Íme a lista azokról a filmekről, ahol a kritikai elismerés és a pénzügyi siker nem járt kéz a kézben. Guillermo del Toro fantasy filmje, A víz érintése tizenhárom jelölésből négyet váltott díjra a 90. Oscar-gálán: megkapta a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó elismerést is. Eddig nagyjából 126 millió dolláros bevételnél tart a film, így bár többen pénzt hozott mint a tavalyi nyertes, a Holdfény című filmdráma, ez a film sem tekinthető kasszasikernek.

 A Box Office Mojo adatai alapján az Oscar-díjas filmeket összehasonlították a legtöbbet kereső filmekkel, és jól látszik, milyen óriási a különbség az év legjövedelmezőbb és a legjobbnak megválasztott filmjei között. Az elmúlt tíz év során mindegyik díjazott produkció csak töredannyi pénzt hozott a konyhára, mint az év legnagyobb kasszasikerei, tehát a kereskedelmi siker és a kritikai elismerés együttese csak ritkán garantált. Eddig a Király beszéde és a Gettómilliomos bevétele volt a legmagasabb a legjobb filmnek választottak közül.

Egy lista már kijött arról, hogy az idei kilenc jelölt film milyen pénzügyi pozícióban várta a díjátadót az éves amerikai bevételi lista alapján: Dunkirk (188 millió dollár) Tűnj el! (174 millió dollár) A Pentagon titkai (73 millió dollár) A legsötétebb óra (51 millió dollár) A víz érintése (50 millió dollár) Három óriásplakát Ebbing határában (45 millió dollár) Lady Bird (45 millió dollár) A fantomszál (16 millió dollár) Szólíts a neveden! (14 millió dollár) Érdekesség, hogy a gála előtt a Tűnj el!- en és a Dunkirken kívül viszonylag kevesen nézték meg a legjobb filmre jelölt produkciókat: míg ez a két alkotás 176, illetve 188 millió dollár bevételt hozott Észak-Amerikában, a többi 7 film átlagosan 40 millió dollárt eredményezett.

Tavaly a fő esélyesnek tartott Kaliforniai álom 118 millió dollár bevételnél tartott három héttel az Oscar gála előtt, most A víz érintése az 50 millió dollárt sem éri el. A díjszezon alatt bemutatott produkciók közül A Pentagon titkai lépte át a 70 milliót, miközben a tavalyi év nagy sikere, A számolás joga ekkor már 119,5 milliónál tartott.

A pénzügyileg leggyengébben teljesítő filmek összehasonlítása a következő képet mutatja: egy éve a Holdfény már 19,4 milliónál járt, idén viszont a Szólíts a neveden és a Fantomszál mindketten alulteljesítik ezt az eredményt, 15, illetve 13 millió dolláros bevételükkel. A tavalyinál egyébként húsz százalékkal kevesebben nézték az idén Hollywoodban megrendezett Oscar-díjátadó gála közvetítését Amerikában, és először fordult elő, hogy 30 millió alá süllyedt a nézőszám.