Kreml: Mindenképp megtartják a választásokat Oroszországban

Hírek2023. okt. 9.MTI

A Kreml Vlagyimir Putyin államfőnek ahhoz a kijelentéséhez igazodik, hogy Oroszországban még a "különleges hadművelet" feltételei között is meg kell tartani az elnök- és parlamenti választásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov Ramzan Kadirov csecsen vezetőnek arra a javaslatára reagált, hogy a jövő tavasszal esedékes elnökválasztást vagy halasszák el a háború miatt, vagy Putyin egyedüli jelöltsége mellett tartsák meg.

Putyin elnök nyilatkozatából indulunk ki, amelyet a Szövetségi Gyűléshez (a parlament két házának együttes üléséhez) intézett legutóbbi beszéde során tett, ahol a különleges hadművelet idején tartott parlamenti és elnökválasztásról beszélt, és hangsúlyozta, hogy a demokrácia, az alkotmány minden követelményének meg kell felelni, és ennek megfelelően meg kell tartani ezeket a választásokat

- mondta a szóvivő.

Az orosz védelmi tárca hétfői hadijelentésében öt ukrán támadás két frontszakaszon történt visszaveréséről számolt be. A tárca szerint a frontvonal mentén az elmúlt nap folyamán mintegy 630 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

Az összefoglaló a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között egy rakéta- és lőszerraktárt, egy gyalogsági harcjárművet, kilenc páncélozott harcjárművet, egy HIMARS-rakétát és 14 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Zaporizzsja megyei Tokmakban délután négy robbanás történt.