KSH: A két évvel korábbit is meghaladta az áprilisi ipari termelés

Hírek2021. jún. 14.MTI

Áprilisban az ipari termelés 58,8 százalékkal meghaladta az előző év áprilisának rendkívül alacsony bázisszintjét, amely a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések következtében tavaly 36,9 százalékkal esett vissza. A termelés volumene kissé, a nyers adat szerint 1,7 százalékkal, naptárhatással kiigazítva 0,8 százalékkal meghaladta a járvány előtti, 2019. áprilisi szintet - erősítette meg második becslésében hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal.

Munkanaphatástól megtisztítva 59,2 százalékkal emelkedett az ipari termelés. Az előző hónaphoz viszonyítva 3,2 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.

Az ipari export volumene 83,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, a járműgyártás kivitele több mint négyszeresére, 317,1 százalékkal nőtt, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 51,1 százalékkal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 24,5, míg a feldolgozóiparé 26,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.