KSH: A többség már beoltatná magát, 20 százalék körüli az ellenzők tábora

Hírek2021. márc. 26.Sz.A.

Az elmúlt héten már 52 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik szeretnék beoltatni magukat, vagy már kaptak is oltást, és csak 21 százalék ódzkodik a Covid elleni oltástól - derül ki a KSH legfrissebb felméréséből. A felsőfokú végzettségűek és a 65 évnél idősebbek zöme oltáspárti.

Március harmadik hetében az előző hetihez képest tovább nőtt az oltási hajlandóság. A mérés kezdetéhez, tavaly november végéhez képest több, mint három és félszer többen gondolják úgy, beoltatnák magukat, vagy már be is oltották őket. A bizonytalanok aránya ugyan egyre csökken, viszont továbbra is jelentékeny.

Míg a felmérés első hetében a válaszadók kevesebb, mint 15%-a volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés tizenhatodik hetében (a 2021. március 15-ével kezdődő héten) már a megkérdezettek több, mint 52%-a ebbe az adatba beleszámítják azokat is, akik már meg is kapták, legalább az első oltást.

Ez utóbbi héten a válaszadók 21%-a volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36%-kal. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint az oltási program előrehaladása.

A 64 év felettiek (84%) és a felsőfokú végzettségűek (67%) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja.

  • A megkérdezettek 84%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, a halálozások száma,
  • 81%-át az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek,
  • 79%-át a kormányzati kommunikáció,
  • 67%-át pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják.

Ugyanakkor a válaszadók több mint a fele (55%-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.