KSH: márciusban 16,5 százalékkal nőtt az ipari termelés

Hírek2021. máj. 6.MTI

Márciusban az ipari termelés volumene 16,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony szintet, munkanaphatástól megtisztítva 16,2 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz mérve 0,4 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 68 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Tavaly márciusban már jelentős volt a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása, az ipari termelés 5,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a nyers adat szerint, a munkanaphatástól megtisztítva pedig 10,0 százalékkal csökkent.

A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, főként az előző év azonos időszakában történt átmeneti gyárleállások miatti alacsony bázis hatására.

A járműipar kibocsátása tavaly márciusban 19,7 százalékkal esett vissza majd áprilisban 79,7 százalékkal zuhant meg az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Augusztustól decemberig növekedést mutatott, majd idén januárban 27,5, februárban pedig 6,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi termeléstől.

A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása átlag alatti mértékben emelkedett. A számítástechnikai ágazat termelése tavaly csak áprilisban májusban és decemberben maradt el egy évvel korábbi teljesítményétől, az idei elsőkét hónapban pedig átlagon felüli, 8,6, illetve 9,8 százalékos növekedést mutatott az egy évvel korábbi magas bázison felül.

Az élelmiszeripar termelése tavaly márciusban kiugró 12,7 százalékos növekedést mutatott, amire az idén márciusban további emelkedést tett rá a januári 5,0 és a februári 2,9 százalékos csökkenés után.

A januári 6,8 százalékos visszaeséssel és a februári 1,9 százalékos növekedéssel együtt az első negyedévben 4,0 százalékkal nagyobb volt az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában, amikor 0,4 százalékos emelkedést ért el.