KSH: tavaly novemberben 2,6 százalékkal nőtt az ipari termelés

Hírek2022. jan. 7.MTI

Tavaly novemberben az ipari termelés volumene két hónap csökkenés után 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 2,1 százalékkal nőtt a termelés - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva 2,9 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás az előző havi 0,5 százalékos emelkedés után, amelyet megelőzően négy hónapig csökkent a termelés.

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mért a statisztika, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában jelentős volt a bővülés az előző havi 10,0 százalék után.

A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban számottevően csökkent, immár ötödik hónapja az októberi 29,8 százalékos visszaesés után. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában szintén ötödik hónapja, de kisebb mértékben esett vissza a kibocsátás, miután októberben 10,7 százalékkal lett kisebb a termelés az egy évvel korábbinál. Ez a két ágazat adja a feldolgozóipari termelés 34 százalékát.

A múlt év első tizenegy hónapjában 9,9 százalékkal nagyobb volt az ipar teljesítménye, mint az előző év azonos időszakában.

A tavaly novemberi ipari termelés részletes adatait jövő szerdán, január 12-én közli második becslése alapján a KSH.