KSH: tovább gyorsult a termelői árak emelkedése júliusban

Hírek2021. szept. 2.MTI

Júliusban a belföldi értékesítési árak 18,3 százalékkal, az export értékesítési árak 13,0 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva. Az ipari termelői árak átlagosan 14,8 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban a belföldi árak 15,4 százalékkal, az exportárak 9,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a termelői árak együttes emelkedése 11,6 százalékos volt júniusban.

Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása, valamint a forint euróval szembeni árfolyamváltozása befolyásolta - fűzte hozzá a jelentés.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 3,3 százalékkal, az exportértékesítés árai 3,6 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal nőttek.

A belföldi termelői árak 18,3 százalékos emelkedésén belül a feldolgozóiparban 14,9 százalékkal, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 26,1 százalékos volt a drágulás.

Az ipari exportértékesítési árak 13,0 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 9,2 százalékos, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban 117,4 százalékos volt az emelkedés üteme.

Az év első hét hónapjában a belföldi értékesítés árai 10,9 százalékkal, az exportértékesítés árai 9,9 százalékkal, az ipari termelői árak összességében 10,3 százalékkal nőttek.