Lakáskulcs, adóbevallás, 4,5 milliárd forint

Hírek2020. máj. 15.Növekedés.hu

Idén május 20-án jár le az adóbevallások benyújtásának, vagy az e-SZJA felületen való jóváhagyásának határideje. Az OTP Nyugdíjpénztár tagjai idén összesen több mint 4,5 milliárd forintnyi adó-visszatérítésre lesznek jogosultak, a tavalyi 17,5 milliárd forintnyi egyéni befizetés és idén először a 5,3 milliárd forintnyi munkáltatói befizetés után. A pénztár ezért arra bíztat mindenkit, hogy ne feledkezzenek meg az adóbevallásukról, és éljenek az adó-visszatérítés lehetőségével, aminek összege a befizetések mértékétől függően akár 150 000 Ft is lehet.

A legnagyobb hazai nyugdíjpénztár tagjai a 2019-es egyéni befizetéseik, és az idei évben először a tavalyi munkáltatói hozzájárulások után 20 százalékos adó-visszatérítésre jogosultak, melynek pontos összegéről, de legfeljebb 150 000 forintról az OTP Nyugdíjpénztár még az év elején küldött tájékoztatást minden pénztártagja számára.

2020-ban az előző évhez képest több mint 50 százalékkal 3,3 milliárd forintról 4,5 milliárd forintra nőtt a visszatéríthető összeg nagysága elsősorban a munkáltatói hozzájárulások után járó összegnek köszönhetően. Érdemes tehát figyelmesen kitölteni, vagy ellenőrizni az adóbevallásokat.

A visszatérítések kapcsán Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója kiemelte:

2019-ben ismét rekordösszegű, 17,5 milliárd forintnyi egyéni befizetés érkezett pénztárunkhoz, tagjaink ekkora összeggel járultak hozzá saját, anyagi gondoktól mentes nyugdíjas éveikhez. Ez több mint 6 százalékos bővülés az előző évhez képest. Ugyanakkor az adó-visszatérítések összege jelentősen nőtt a tavalyi évhez viszonyítva, hiszen már a munkáltatói hozzájárulások után is igényelhetik a pénztártagok a 20%-ot. Ez egyfelől ismét megmutatja, hogy mennyire jó befektetés lehet a nyugdíjpénztári megtakarítás, másrészt kiemeli a munkáltatók szerepének fontosságát, ha a sikeres nyugdíjcélú megtakarításokról van szó.

Fontos határidő közeleg

Már csak néhány napig, május 20-a éjfélig nyújthatják be, vagy hagyhatják jóvá adóbevallásukat azok a pénztártagok, akik a tavalyi évben akár egyénileg, akár munkáltatójuknak köszönhetően gyarapították nyugdíjcélú megtakarításaikat. A visszatérítésről minden esetben rendelkezniük kell a pénztártagoknak, akár maguk, akár a NAV készíti a bevallásukat. A hibátlanul kitöltött és beküldött adóbevallás elfogadása után 30 napon belül a választott pénztári számlára írják jóvá az adó-visszatérítés összegét.

Az adó-visszatérítésekről

Az adó-visszatérítés összegét nem terheli költség levonás, az teljes egészében a pénztártag egyéni számláján kerül jóváírásra. Amennyiben a pénztártag több önkéntes pénztár tagja, abban az esetben is csak egy, a tárgyévben már létező olyan önkéntes pénztári számlára kérheti az adó-visszatérítés átutalását, amelynél - a pénztár igazolása alapján – történt a bevallást érintő évben befizetés. Az önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári és önsegélyező pénztári befizetések adókedvezménye továbbra is összevonandó, és az együttes adó-visszatérítés mértéke nem haladhatja meg az évi 150 000 forintot.

Változás a korábbi gyakorlathoz képest, hogy 2019-től a munkáltatói befizetések után is jár a 20% adó-visszatérítés, maximum 150.000 Ft, amit az idei adóbevallási időszakban lehet érvényesíteni.