Lanyhul a brit gazdaság teljesítménye

Hírek2024. máj. 23.MTI

A brit gazdaság lanyhuló, de továbbra is élénk aktivitását mutatják a csütörtökön ismertetett új mérőszámok.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) előzetes felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 52,8 volt májusban az áprilisi 54,1 után.

A májusi BMI-mutató kéthavi mélypont.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 52,8-as előzetes májusi kompozit adat a csökkenés ellenére a brit üzleti szektor teljesítményének robusztus növekedésére vall.

A kompozit adaton belül a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat májusi aktivitási indexe 52,9-re csökkent a múlt hónapban mért 55,0-ről.

A brit feldolgozószektor májusi BMI-mutatója ugyanakkor ismét a növekedést jelző tartományba emelkedett: a csütörtökön ismertetett S&P Global/CIPS-felmérés 51,3-as gyáripari indexet jelez erre a hónapra az áprilisban mért 49,1 után.

A májusi feldolgozóipari BMI 22 havi csúcspont.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence üzleti főközgazdásza az előzetes májusi kompozit BMI-index csütörtöki ismertetéséhez fűzött elemzésében kiemelte: az adatok arra vallanak, hogy folytatódik a brit gazdaság kilábalása a tavalyi recesszióból.

Williamson szerint az előzetes aktivitási számításokból az következtethető, hogy a brit hazai össztermék jelenleg 0,3 százalékos ütemben bővül negyedéves összevetésben.

A tavalyi harmadik negyedéven 0,1 százalékkal, a negyedik negyedévben 0,3 százalékkal csökkent a brit GDP-érték, így Nagy-Britannia - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság - technikai recesszióban zárta a múlt évet.

A konszenzusos meghatározás szerint ugyanis recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben visszaesik a hazai össztermék.

A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint ugyanakkor a brit gazdaság teljesítménye a vártnál jóval nagyobb ütemben, 0,6 százalékkal nőtt 2024 első negyedévében a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, így hivatalosan is véget ért a 2022 második felében kialakult technikai recesszió.