Lapátra tették az orosz védelmi minisztert

Hírek2024. máj. 13.F. P.

Szergej Sojgu 12 éve töltötte be a posztját, most az ötödik elnöki ciklusát kezdő Putyin menesztette. Vélhetően fő hibája, hogy nem jutott sokra a 2 és negyed éve folyó Ukrajna elleni háborúban. Mindazonáltal Sojgu felfeé bukik: a védelmi tanácsba kerül.

A hétvégén az orosz elnöke leváltotta Szergej Sojgu védelmi minisztert, kinek helyettesét egy héttel korábban már letartóztatták vesztegetés vádjával. Az új védelmi miniszter Andrej Belouszov lesz. 

A csere nem meglepő, miután a két és negyed éve indított Ukrajna elleni orosz aggresszíó nem hozta meg eddig a várt sikert, noha azt különleges hadműveletnek nevezve villámháborúnak várták, melyben hamar beveszik Kijevet, bábkormányt vagy inkább kormányzót ültetnek az ország élére, és azt valamilyen szinten Oroszországhoz csatolják.

A villámháborús kísérlet azonban kudarcot vallot, Kijevnél és attól északra alaposan elpáholták az orosz csapatokat, így ki is vonultak onnan. Néhány hónappal később Ukrajna sok megszállt területet felszabadított, azonban ennek folytatása tavaly kudarcba fulladt, és most az oroszok indítottál offenzívát Donyevkben és Harkovnál.

A 12 évig posztját betöltő Sojgu népszerű lett a Krím 2014-es elfoglalásakor, majd a szíriai háborúban, de az ukrajnai kudarc miatt mennie kell. Kétségtelen, hogy 12 év meglehetősen hosszú ezen a poszton, időszerűvé is vált a csere.