Lassan egész Európát lezárják - Magyarországon is tovább szigorítanak

Hírek2020. nov. 4.Növekedés.hu

A koronavírus-járvány őszi, második hullámában az európai kormányok sorra rendelnek el egy hónapig tartó részleges leállást . Belgium a hétvégétől, Németország hétfőtől, Ausztria keddtől, Portugália szerdától, Anglia pedig csütörtöktől vezet be szigorítások a járvány megfékezése céljából. Magyarországon bevezették az éjszakai kijárási korlátozást.

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezeti be novemberre több európai ország, hogy csökkentse a fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok számát.

Franciaország

Franciaországban péntektől érvényes és december 1-ig tart az általános karantén, de a korlátozások kevésbé drasztikusak, mint tavasszal. A kormány rendelete szerint csak indokolt esetben és meghatározott körzetben hagyhatják el a franciák a lakhelyüket, és a lakhelyelhagyást egy előzetesen kitöltött formanyomtatványon igazolniuk kell. Aki viszont nem tud távmunkát végezni, bejárhat a munkahelyére, az iskolák nem zárnak be és az idősotthonok és a kórházi betegek is látogathatók, valamint a parkokban és a tengerpartokon is engedélyezett a levegőzés.

Belgium

Belgiumban már vasárnaptól be kellett zárniuk a nem alapvető szükséges árukat kínáló üzleteknek, csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak maradhatnak nyitva. Bevásárolni családonként csupán egy ember mehet, aki legfeljebb 30 percet tölthet el az üzletben. A nem egy háztartásban élő családtagok sem találkozhatnak egymással, egy család egy további emberrel tarthat személyes kapcsolatot. Az országban már szerdától érvényes az éjszakai kijárási tilalom. 

Németország

Németországban hétfőtől egy hónapra csaknem teljesen felfüggesztették a többi között a vendéglátóipar és a kulturális szektor működését, a közoktatást és a napközbeni gyermekellátás rendszerét azonban nem állították le. Az új szabályok értelmében legfeljebb két háztartás tagjai, és maximum tíz ember tartózkodhat együtt magán-, vagy közterületen. A vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Leállt az idegenforgalom is, a szállodák csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak. Nem edzhetnek egyesületeikben az amatőr sportolók, a közvetlen testi kapcsolattal járó munkát végző szolgáltatók közül pedig csak a fodrászok és a gyógytornászok dolgozhatnak tovább. A kiskereskedelemi üzletekben tíz négyzetméterenként csupén egy vásárló tartózkodhat.

Szlovákia

Szlovákia határai továbbra is nyitva maradnak, de hétfőtől csak friss negatív koronavírusteszttel lehet belépni az országba. A beutazókat szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Ausztria

Ausztriában keddtől szirogítanak. Ezek szerint a vendéglátóhelyek csak kiszállításra főzhetnek, bezárnak a színházak, múzeumok, uszodák, konditermek, a profi sport kivételével betiltanak minden rendezvényt. Éjszakai kijárási tilalmat is elrendelt a kormány, este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetben hagyhatják el lakhelyüket az Ausztriában elők.

Portugália

Portugáliában szerdától érvényes a részleges karantén azokon a településeken, ahol a fertőzöttek 100 ezer lakosra vetített aránya meghaladja a 240-et az elmúlt 14 napban. Az ország legnagyobb részén a boltoknak legkésőbb este 10-kor be kell zárniuk, az emberek csak a leginkább szükséges esetben hagyhatják el lakásukat.

Anglia

Angliában csütörtöktől négy hétre csaknem teljes zárlatot rendeltek el, az ott élők csak meghatározott indokkal - alapvető cikkek, gyógyszerek beszerzése, orvos felkeresése, munkahelyre utazás, szabadtéri edzés - hagyhatják majd el lakhelyüket. A nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltoknak, és a puboknak, bároknak be kell zárniuk, az éttermek pedig csak elvitere készíthetnek ételt. 

Magyarország

Nálunk is szigorítás várható. Kedden, szerdán két napos kormányülés van, és elképzelhető, hogy itt további szigorításokról döntenek. Erről Novák Katalin családokért felelős miniszter és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt tegnap.