Lassan indult be a motorosszezon

Hírek2020. ápr. 30.Növekedés.hu

A kijárási korlátozás bevezetése óta 32 százalékkal esett vissza a motorosok forgalma a múlt év hasonló időszakához képest. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. díjellenőrző kamerarendszere március 28. és április 28. között mintegy 110 ezer motorosáthaladást érzékelt a hazai díjköteles utakon – derült ki a NÚSZ Zrt. Üzleti Intelligencia osztálya által végzett elemzésből.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. díjköteles utakra telepített portálkamerái a kijárási korlátozás bevezetésétől, azaz 2020. március 28-tól április 28-ig közel 110 ezer motorosáthaladást rögzítettek, ami 32 százalékkal kevesebb, mint a múlt év hasonló időszakában. (A személyautóknál 52,8 százalékkal kevesebb áthaladást érzékeltek a kamerák.)

„A motorosok esetében a forgalomcsökkenés mértéke összességében a gyorsforgalmi utakon volt a legnagyobb: a hazai autópályákon és autóutakon 43, a főutak esetében 25 százalékkal kevesebb motorosáthaladást láttak a kameráink” – mondta Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója. A külföldi felségjelzésű motorok esetében a határzár következtében jóval nagyobb, 77 százalékos volt a visszaesés. A magyar rendszámú motorok esetében az áthaladások száma csak 22 százalékkal csökkent.

A kijárási korlátozás bevezetése óta eltelt időszakban a legtöbben Pest megye díjköteles útjain ültek motorra. A gyorsforgalmi utak közül a legtöbben az M0-áson, az M2-esen, illetve az M8-ason motoroztak, a főutak közül pedig a 84., valamint a 10. és az 51. sz. főúton látták a legtöbb motorosáthaladást a NÚSZ Zrt. kamerái.

A kijárási korlátozás ellenére a hazai díjköteles utakon hétvégente 10 ezer körüli áthaladást rögzítettek a NÚSZ-kamerák. A vizsgált időszakban április második hétvégéjén volt a legnagyobb a motorosok forgalma, akkor az áthaladások száma megközelítette a 12 ezret. Az áthaladások mintegy kétharmadát a főutakon, közel 30 százalékát a gyorsforgalmi utakon érzékelték a szolgáltató kamerái.

A forgalomhoz hasonlóan alakultak az e-matrica vásárlási adatok is. Idén – a tavalyi év március 28. és április 28. közötti időszakához viszonyítva – felannyi, mindössze 4181 darab havi és heti motoros matrica fogyott. A havi motoros matricából 27, a haviból 57 százalékkal vásároltak kevesebbet (előbbiből 1606, utóbbiból 2575 darabot). Míg tavaly ugyanebben az időszakban a motoros matricák 20 százalékát külföldi felségjelzésű járműre vásárolták, addig idén ez az arány mindössze 3 százalék.