Lassul a világgazdaság

Hírek2022. aug. 29.MTI

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országok hazai összterméke (GDP) a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest, amikor szintén 0,3 százalékos bővülést jegyeztek fel a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve - derül ki a párizsi székhelyű szervezet honlapjára hétfőn felkerült adatokból.

Szűkebb körben, a G7-ek gazdasága a június végével záródott három hónapban 0,2 százalékkal nőtt az előző három hónap nulla növekedése után.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság GDP-je 0,1 százalékkal csökkent, eközben Németországé 0,1 százalékkal, Japáné és Franciaországé egyaránt 0,5 százalékkal, Olaszországé 1 százalékkal, Kanadáé pedig 1,1 százalékkal nőtt.Az OECD-országok GDP-jének alakulása szintén vegyes volt. Lengyelország gazdasága 2,3 százalékkal esett a második negyedévben az első negyedévi 2,5 százalékos emelkedés után. Lettország és Litvánia GDP-je az első negyedévi növekedés után a második negyedévben 1,4 százalékkal, illetve 0,4 százalékkal csökkent. Magyarország gazdasági növekedése 2,1 százalékról 1,1 százalékra lassult. Eközben Hollandia GDP-je 2,6 százalékkal, Svédországé 1,4 százalékkal, Spanyolországé 1,1 százalékkal, Norvégiáé és Dániáé egyaránt 0,7 százalékkal, Finnországé pedig 0,6 százalékkal nőtt.

Az OECD-országok GDP-je a második negyedévben 3,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami lassulás az első negyedévi éves szintű 4,4 százalékos bővüléshez képest.