Lassult a kínai ipari vállalatok nyereségének növekedése szeptemberben

Hírek2020. okt. 27.MTI

Lassult a kínai ipari vállalatok nyereségének növekedése szeptemberben, ám a koronavírus-járvány okozta visszaesést követő helyreállás így is az ötödik egymást követő hónapja töretlen.

A kínai statisztikai hivatal kedden közölt adatai szerint az ipari vállalatok nyeresége éves szinten 10,10 százalékkal 646,43 milliárd jüanra (96,46 milliárd dollár) bővült a múlt hónapban. A növekedés üteme ezzel majdnem felére csökkent az augusztusi 19,10 százalékhoz képest, és május óta a leggyengébb adat volt.

Csu Hong, a statisztikai hivatal vezető elemzője az adatokhoz mellékelt közleményben kiemelte, a profit bővülésének lassulása mögött az ipari termékek áralakulása, egyes vállalatoknak a veszteségek elkerülését célzó intézkedései, illetve az állt, hogy bizonyos ágazatokban pedig - egyebek mellett az elektronikai és az autóipari szektorokban - emelkedtek az alapanyagok, az értékesítés, valamint a kutatás-fejlesztés költségei.

Az év első kilenc hónapjában a kínai ipari vállalatok profitja 2,4 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál - 4366,5 milliárd jüant (651,6 milliárd dollár) tett ki. Ez a visszaesés mérséklődését jelzi a január-augusztusi időszakban regisztrált 4,4 százalékos zsugorodáshoz képest.

A harmadik negyedévet tekintve az ipari vállalatok nyeresége 15,9 százalékkal bővült, vagyis a javulás üteme gyorsult a második negyedévben mért 11,1 százalékról.

A január- szeptemberi időszakban a 41 ipari ágazatból 21-ben bővült a vállalatok nyeresége, míg 20 szektorban mértek csökkenést. A harmadik negyedévet vizsgálva már 31 ágazatban nőtt a vállalatok profitja, hattal többen, mint az április-júniusi időszakban.

A statisztikai hivatal felmérése azokra a vállalatokra terjed ki, amelyeknek a fő tevékenységükből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant (2,98 millió dollár).

A múlt héten közölt adatok szerint Kínában az ipari termelés szeptemberben tovább javult, és az eddigi legnagyobb mértékű - 6,9 százalékos - növekedését produkálta éves összehasonlításban. Az év első kilenc hónapját tekintve az ipari termelés 1,2 százalékkal erősödött a tavalyi év azonos időszakához képest.