Lázár megreformálná a közlekedést – leváltja a MÁV vezért

Hírek2024. aug. 16.Növekedés.hu

Ötpontos akciótervet mutatott be Lázár János közlekedési miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón.

Azóta, hogy a vármegye és országbérleteket bevezették mintegy 10 millió bérletet adtak el, amely ebben a ciklusban a legnagyobb rezsicsökkentés volt – mondta el Lázár János. A közlekedési miniszter egy pénteki eseményen öt pontban vázolta fel a közlekedést érintő reformokat:

- A tervek szerint állampolgári alapjoggá tennék a közlekedési jogot. Az erről szóló törvény szeptemberben kerülhet a Parlament elé. Ha elfogadják akkor biztosítani kell, hogy minden település és járásközpont között legalább napi háromszor biztosítva legyen az oda-vissza közlekedés.

- Az Európai Beruházási Banktól 1 milliárd eurós hitelt vennének fel, amelyből 500 kilométernyi új vasúti vonal épülne. Nagyszabású felújítások is kezdődnének. Ha az uniós pénzek befolynak akkor megindulhat a budapesti hévek felújítása is.

- Új vasúti járműveket vásárolnak. A cserékben segíthet a hazai gyártás újraszervezése, emellett igyekeznek megszerezni a spanyol Talgo vállalatot. Mivel ezaz egyik leggyorsabb módszer, használt járművek vétele is felmerült.

- Épületeket, illetve több pályaudvart, köztük a Délit is fel kívánják újítani. A MÁV applikáció is megújul.

- A MÁV-ot újraszervezik. Három leányvállalata lesz: külön társaság felel majd a személyszállításért, a pályaműködtetésért és a back office-ért. Mivel a közlekedési miniszter szerint friss menedzsmentre van szükség, ezért a MÁV élén Pafféri Zoltánt szeptember elsejével Hegyi Zsolt a MÁV Start vezérigazgató-helyettese váltja le.