Lefújták a 91. Ünnepi Könyvhetet - is

Hírek2020. máj. 1.Növekedés.hu

A rendezők sorra mondják le az itthoni, nagy tömegeket vonzó nyári rendezvényeket, miután a kormány úgy döntött: semmilyen tömegrendezvényt, így az 500 fő alattiakat sem engedélyezik Magyarországon augusztus 15-ig a koronavírus-járvány miatt. Így elmarad a budapesti Ünnepi Könyvhét is, de lefújták az olyan, Európaszerte népszerű zenei rendezvényeket, mint a VOLT, a Balaton Sound és a Sziget Fesztivál.

A koronavírus-járvány miatt sajnos, el kell halasztanunk a június 4-8. közé tervezett Ünnepi Könyvhetet. Terveink szerint ősszel fogjuk megrendezni, de ahogy manapság minden, ez is a külső körülmények függvénye

 - jelent meg pénteken Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének honlapján.

Ezzel a könyvszakmát nem az első csapás éri az idén, hiszen le kellett mondani az április végére tervezett 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált is.

Szomorúan kell hozzátennem most: az az érzésem, hogy a hagyományos júniusi Ünnepi Könyvhetet sem tudjuk megrendezni az adott időpontban

 - mondta korábban Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. Az áprilisi rendezvényre egyébként140 kiállító jelentkezett be, kétszáz új könyvvel készültek a kiadók, Spanyolország lett volna a díszvendég.

A tavalyi Ünnepi Könyvhét MTI fotó: Mohai Balázs

Már indultak a nyomdába a rangos könyvesemény prospektusai, amikor leállították a szervezést a COVID-19 terjedése miatt. Gál Katalin akkor azt is elmondta: tervezik, hogy esetleg szeptember második hétvégéjén valamilyen formában mégiscsak rendeznek egy könyvünnepet a Millenárison.

Az Ünnepi Könyvhét, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe. Az öt napon át tartó esemény, majdnem kétszáz kiállítót megmozgató, könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, dedikálásokkal, zenés programokkal tarkított rendezvénnyé terebélyesedett az utóbbi években.

Tavaly több mint 300 kötet jelent meg a jubileumi, 90. könyvhéten, amelyet akkor új helyszínen, a Duna-korzón rendeztek meg június 13-ikától, de több vidéki városban és Kolozsvárott is fogadták az érdeklődőket. Idén a hagyományos főhelyszínen, a Vörösmarty téren tervezték megrendezni az eseményt, június elején.

A főváros nagy vesztese a COVID19-nek, hiszen korábban le kellett mondani a tavaszi fesztivált, a halasztás miatt Európa Bajnoki meccsek nélkül marad a Puskás Aréna, s ha lesz egyáltalán, nézők nélkül lehet csak megrendezni a Forma-1-es Budapest Nagydíjat. De elmarad az augusztusra tervezett Sziget Fesztivál, mint ahogy a soproni VOLT, és a Balaton Sound is.