Leminősítette Montenegrót a Standard & Poor's

Hírek2021. márc. 6.MTI

Az eddigi "B plusz" szintről egy fokozattal "B"-re rontotta a hosszú futamú montenegrói államadósság-kötelezettségekre érvényes besorolást a nemzetközi hitelminősítő. Az új osztályzat kilátása stabil.

A mélyen spekulatív "B" besorolás hat fokozattal marad el a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alapszintjét jelző "BBB mínusz" minősítéstől.

A leminősítés indoklásában az S&P közölte: becslése szerint a montenegrói hazai össztermék (GDP) tavaly 15,5 százalékkal zuhant, elsősorban azért, mert a montenegrói gazdaság a turizmusra épül, és 2020-ban 80 százalékkal kevesebb turista érkezett az országba, mint az előző évben. A szolgáltatási bevételek ezzel összefüggő összeomlása nyomán Montenegró GDP-arányos fizetésimérleg-hiánya a Standard & Poor's számításai szerint tavaly meghaladta a 25 százalékot, és ehhez 10,5 százalékos államháztartási hiány társult.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a montenegrói gazdaság csak fokozatos ütemben tér magához a koronavírus-válság sokkjából. A cég előrejelzése szerint a montenegrói hazai össztermék az idén 6 százalékkal növekszik, és reálértéken számolva csak 2024-ben éri el ismét a 2019-es szintet. Ebben a környezetben Montenegró nettó államadósság-rátája középtávon a GDP-érték 80 százalékának közelében lesz, csaknem 20 százalékponttal magasabban az S&P által a járvány előtt jósolt távlati szintnél - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Standard & Poor's szerint megvan annak a kockázata, hogy a kormány nem lesz képes ellenőrzése alá vonni a folyó kiadásokat, tekintettel egyrészt a korábban is laza költekezési fegyelemre, másrészt arra, hogy a kormánykoalíciónak csak szűk többsége van a parlamentben.