Lengyel kormányfő: A szövetséges hadseregek az utolsó orosz katona Ukrajnából való távozásáig fognak gyakorolni

Hírek2022. nov. 9.MTI - Lucie Szymanowska, Varsó

A NATO fegyveres erői addig fogják gyakorolni és erősíteni együttműködési képességeiket, amíg az utolsó orosz katona el nem távozik Ukrajnából - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán a délkelet-lengyelországi Nowa Debában, a visegrádi országok közös, Puma-22 fedőnevű hadgyakorlatán.

Az Eduard Heger szlovák kormányfővel közös sajtóértekezleten Morawiecki megerősítette: a múlt péntektől szerdáig tartó gyakorlaton több mint 1700 katona vett részt, a visegrádi csoport (V4) országaiból érkező katonák mellett amerikaiak és britek is.

Az amerikai és a brit katonákkal együtt egyik gyakorlatot tartjuk a másik után

- fogalmazott. Hozzátette: az együttműködési képességeket addig fogják tökéletesíteni, amíg "mint reméljük, az utolsó orosz katona el nem megy Ukrajnából".

A nagyon szoros együttműködés a valódi európai értékek, a szabadság, a szolidaritás, a biztonság és a szuverenitás védelmében szükséges

- folytatta Morawiecki, hozzátéve: ezen értékekért ma Ukrajnában zajlik a harc.

A közép-európai együttműködés az Európai Unión és a NATO-n belül nemcsak térségünk szolidaritását, hanem védelmi képességeit is erősíti - hangsúlyozta.

Megerősítette: Lengyelország jövőre 100 milliárd, "sőt, talán mintegy 130 milliárd" zlotyt (8,6 ezer milliárd - 11,2 ezer milliárd forint) szán a hadsereg korszerűsítésére, a bruttó hazai termék (GDP) 3-4 százalékára emelik az ország védelmi kiadásait.Az ukrajnai háborúra utalva Morawiecki aláhúzta a védelmi képességek erősítésének megelőző és elrettentő szerepét.

Eduard Heger közölte: kormánya szintén befektet a hadsereg korszerűsítésébe "azért, hogy Lengyelországgal és más szövetségesekkel együtt garantálhassa állampolgárai biztonságos életét". Kiemelte a közös hadgyakorlatok szerepét is az elrettentő képességek feljesztésében.

Békét akarunk teremteni, és megmutatni, hogy erőnk elegendő a béke megőrzéséhez

- jelentette ki a szlovák kormányfő.

Korábbi közlemények szerint a Puma-22-n főként páncélos és gépesített alegységek vesznek részt, de jelen vannak tüzérségi, utász, vegy- és légvédelmi, valamint felderítő alakulatok is. A katonák taktikai manővereivel párhuzamosan parancsnoki gyakorlatok is zajlanak.