Lesz elég gáz idén télen Európában

Hírek2022. jan. 19.Szabó Anna

Maradnak a magas gáz- és olajárak idén, és lesz elegendő gáz Európában az orosz-uniós konfliktus ellenére is - hangzott el az Erste Befektetési Zrt. és a Random Capital Zrt. közös mai sajtótájékoztatóján.

2014 óta a legmagasabb az olajár szintje, a drágulást a dollár erősödése is támogatja. Az energiaárakban stabil emelkedő árszintre lehet számítani - hangzott el az Erste Befektetési Zrt. és a Random Capital Zrt. közös sajtótájékoztatóján.

A magas árak hátterében az idén is markáns GDP-növekedés, a keresleti szint növekedése áll, valamint az, hogy a cseppfolyosított gázra továbbra is nagy a kereslet Ázsiából – mondta el Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Hangsúlyozta:

még mindig az orosz földgáz a legolcsóbb Európában, az európai gázkészletek pedig elengedőek lesznek erre a télre.

A magas olajárakat az is indokolja, hogy az utóbbi években jelentősen csökkentek a beruházások az olajiparban, így a jelenleg megemelkedett kereslethez nincs elég kapacitás – tette hozzá. 

Idén sem számíthatunk az olaj- és gázárak számottevő csökkenésére, a drága energiahordozók miatt pedig a korábban megszokottnál magasabb infláció is tartósabban maradhat velünk, mint amire korábban számítani lehetett. Az olaj világpiaci ára az idei első félévben 80-90 dollár között alakulhat, és ez a szint az év második felében akár tovább is emelkedhet az olajpiacot jelenleg jellemző többletkínálat eltűnésével

– mondta el Pletser Tamás.

„Az európai gázpiacon a tavaly év végi nyomás ugyan mostanra enyhült valamelyest, az árak azonban továbbra sem nevezhetők alacsonynak, jelenleg a 2020-as átlagár 6-7-szeresén folyik a kereskedés.

Az európai gázkereslet növekedése folytatódhat a gazdasági kilábalás és az energiafordulat, vagyis az atom- és szénerőművek leállítása miatt.

Az energiaárakban a legnagyobb felfelé ható kockázatot idén egy esetleges orosz-ukrán konfliktus jelenti, míg jelentősebb árcsökkenést a koronavírus-járvány egy újabb nagyobb, a gazdaságokat visszafogó hulláma eredményezne. Az olaj- és gázipari részvények továbbra is alulárazottak, így a kisbefektetőknek is érdemes ezekben gondolkodni, de a német atomerőművek bezárása miatt ajánlott megnézni a nukleáris energiával foglalkozó kanadai és francia cégek papírjait, illetve a megújuló energiaforrások területén is több jó befektetési lehetőség kínálkozik” – tette hozzá Pletser Tamás.

„Az inflációs nyomásra reagáló jegybanki szigorítások ellenére továbbra is jelentős szabad pénzmennyiség keresi a helyét a világban. Így a részvénypiacokon van tér a növekedésre. Tavaly a hagyományos energiaszektor mellett a bankok, valamint a kereskedelmi cégek és az ingatlantársaságok teljesítettek jól."

Az idén érdemes figyelni azokra az értékalapú (value) cégekre, amelyek inflációs környezetben képesek áremelést érvényesíteni a fogyasztók felé, a szektorok tekintetében pedig az ipar, technológia, fogyasztás és egy csillapodó pandémia esetén a turizmushoz köthető iparágak lehetnek érdekes célpontok

– fogalmazott Varga Ádám, Advisory desk és termékfejlesztési vezető. 

Hozzátette: „Az idén is van potenciál az ESG, vagyis a társadalmi és környezeti hasznosságot figyelembe vevő részvényekben. A befektetők egyre nagyobb része már nem „csak” hozamot vár a pénzétől, hanem azt is, hogy valamilyen jó környezeti vagy szociális célt is szolgáljon. Az Ersténél a fenntarthatósági befektetés kiemelt terület, amit mutat, hogy az ESG-befektetések aránya eléri a 10 százalékot, szemben a másfél százalékos piaci átlaggal.

Jó évet zárt a Random Capital, a befektetők egyre tudatosabbak, és az ESG befektetések aránya emelkedett

– mondta el Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kiemelte, hogy a befektetőik válságállóbbak lettek, ügyfeleik több mint fele külföldi.

Az Erste Alapkezelő jelenleg hét fenntartható befektetési alapot működtet, amelyek nettó eszközértéke tavaly év végén meghaladta a 30 milliárd forintot. Az Erste Befektetési Zrt. tavaly ősszel vásárolta meg a Random Capitalt, a tranzakció eredményeként pedig az Erste csoportszinten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első számú kereskedőjévé vált.