Elindult a Neumann 120 gazdasági verseny középiskolásoknak és egyetemistáknak

Hírek2023. okt. 6.MTI

Lezárult a Neumann Next elnevezésű országos pénzügyi játék, amely az MNB-EduLab Pallas Athene Domus Meriti Alapítvány, a Pénziránytű Alapítvány, a Pénzmúzeum és a Neumann János Egyetem szervezésében valósult meg, egyben meghirdették a középiskolásoknak szóló Neumann 120 országos gazdasági versenyt pénteken, a kecskeméti egyetemen.

A Neumann Next: A jövő bajnokai című országos pénzügyi játék ünnepi díjátadóján Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem rektora arról beszélt, hogy a verseny elsősorban a pályaorientációról, pénzügyi tudatosságról, illetve arról a megújuló gazdasági szemléletmódról szólt, amelyet részben Neumann János öröksége, részben pedig a digitalizáció és a vele együttjáró kihívások, mint például a zöld pénzügyek kérdése és a pénzügyi megoldások sokfélesége hívtak életre.

Kiemelte: Neumann János életműve, sokrétű pályája az egyetem munkatársait is arra kötelezi, hogy sokféle módon emlékezzenek meg a munkásságáról.

Balogh Sándor, az MNB-EduLab Kft. nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője arról számolt be, hogy hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából megrendezett online vetélkedő, a Neumann Next.

A fél éven át tartó kvízjátékot tisztelgésnek szánták kora egyik legjelentősebb tudósa, a modern számítógépek működési elvét megalapozó matematikus előtt.

Emlékeztetett: Neumann János munkásságának jelentőségét jól érzékelteti, hogy a Financial Times 1999-ben a 20. század emberének választotta, hiszen egy új világ alapjait fektette le a kvantummechanika matematikai tisztázásával, de nagyot alkotott az atomfizika, a játékelmélet, a sejtautomaták vagy éppen a numerikus meteorológia területén is.

A tudósnak emléket állító Neumann Next elnevezésű, hat hónapon át online zajló, középiskolásoknak és egyetemistáknak szóló vetélkedősorozatra közel kilencezren jelentkeztek. A verseny témái érintették a matematikát, a közgazdaságtudományt, a korszerű pénzkezelést, a gazdasági egyensúlyokat és válságokat, valamint a bankok gazdaságban betöltött szerepét.

Szabó Kinga, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) oktatásért és szakmai kapcsolatokért felelős vezetője hangsúlyozta: a PADME már kilenc éve támogatja a legkiválóbb, értékteremtő kezdeményezéseket.

Ismertetése szerint az alapítvány 2014. évi alapítása óta több mint 1700 tudományos projektet segített, több mint 15 milliárd forint pluszforrást juttatott a magyar felsőoktatásnak és a tudományos élet számára, hogy a hallgatók, a tudományos műhelyek, az egyetemek, a kulturális központok a képességeiket kibontakoztatva megmutathassák, hogy a magyarok képesek a világ élvonalába tartozó tudományos és kulturális teljesítményre.

A Neumann Next: A jövő bajnokai című országos pénzügyi játék középiskolai versenyét Burányi Laura, míg a felsőoktatási vetélkedőt Lipécz Ákos nyerte, aki két különdíjat is átvehetett.

Végh Klaudia, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar Pénzügy és Számvitel Tanszékének vezetője a díjátadón bejelentette, hogy a kecskeméti egyetem gazdaságtudományi kara a Neumann-emlékév keretében Neumann 120 - A jövőt együtt alakítjuk néven országos gazdasági versenyt hirdet.

A középiskolában tanuló 11-13. évfolyamos diákoknak szervezett vetélkedő két fordulóban zajlik. A versenyre a három fős csapatok egy mentor pedagógussal október 15-éig regisztrálhatnak.

Az első részben, október 16. és 29. között a jelentkezők egy internetes szabadulószoba játékkal betekintést nyerhetnek a kecskeméti Campus termeibe, illetve online válaszokat kell adniuk egy középiskolai szintű kérdéssorra.

A személyes részvétellel zajló döntőt pedig november 17-én Kecskeméten rendezik meg. Az egyetemen a legjobb tíz csapat egy üzleti szimulációs játékban méri össze majd tudását.