Macron francia elnök megrótt egy tizenéves srácot,  aki „Manu”-nak szólította

Hírek2018. jún. 22.Növekedés.hu

A „Manu” a francia nyelvben Macron keresztnevének általánosan használt beceneve. Az eset Párizstól északra történt. A résztvevők Charles de Gaulle második világháború során kiadott felhívásáról emlékeztek meg, amelyben az elnök a franciákat a német megszállással szembeni ellenállásra szólította fel. Miközben Macron kezet rázott a jelenlévőkkel, egy fiú a szocialista himnusz, az „Internacionálé” néhány sorát énekelte, majd megkérdezte az elnököt: „Hogy mennek a dolgok, Manu?”

„Nem, ez nem így működik” szólt vissza Macron. „Ezt nem teheted. Nem, nem, nem, nem.”

„Elnézést kérek, elnök úr” mondta a fiú.
„Te egy hivatalos megemlékezésen veszel részt, ennek megfelelően viselkedj” mondta Macron. „Bohóckodhatsz, de a mai nap a Marseillaise-ről, a Partizánok Daláról szól (a francia ellenállás dala). Úgyhogy szólíts engem Elnök Úrnak, rendben?” „Igen, uram”.   Végül Macron, aki láthatóan amiatt haragudott meg, amit a fiú énekelt, a leckét  egy forradalmi tanáccsal zárta.
 „A dolgokat a helyükön kell kezelni” mondta. „Még ha egy nap te is akarsz lenni a forradalom vezetője, először diplomát kell szerezned és meg kell tanulnod, hogyan keresheted meg a kenyered”.
Kritikusai korábban is bírálták a centrista elnököt, hogy esetenként durva, leereszkedő hangot üt meg és kevés megértést mutat a szegények iránt. Az elmúlt héten hivatala egy videót tett közzé, amelyen azt mondta: a franciák „őrült sokat költenek” jóléti programokra. A 2017. évi elnökválasztási kampányban Macron egy gyári munkásnak, aki „öltönyös embernek” nevezte, azt mondta: „egy öltöny árát legegyszerűbb megfizetni, ha van munkád”.