Magyar alapítvány segíti az észak-macedón hulladékgazdálkodás kialakítását

Hírek2022. aug. 25.Növekedés.hu

Az észak-macedón hulladékgazdálkodás kialakításában vállal szerepet a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány. A balkáni állam uniós csatlakozási felkészülését segítő program egymillió euró értékű, és 100 százalékos finanszírozású. Erről a szkopjei kormány képviselője döntött az Európai Bizottság jóváhagyásával.

A KBKA a macedón kormányt segíti a legjobb európai gyakorlatokat bemutatva úgy, hogy az ország számára legtesthezállóbb gyakorlat alakuljon ki.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Twinning kiírások történetében ilyen eredmény a körökörös gazdaság területén még nem született. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány magyar projektvezetőként először valósíthat meg egy Twinning projektet.

Sitányi László, az Alapítvány klímavédelmi igazgatója által vezetett csapatnak három rész-irányítója van, akik a KBKA szakértői:

  • Wégner Krisztina, hulladékgazdálkodásra szakosodott szakjogász, aki több, mint négy éve dolgozik már a balkáni ország hulladékgazdálodási rendszerének átalakításán.
  • Bárdos Enikő, aki egyebek mellett a magyar hulladékgazdálodási stratégia kialíktásában is részt vett, valamint
  • Horváth Erika, aki szintén évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a hulladékgazdálkodásban.