Magyarország számára kulcsfontosságú a nukleáris energia szerepe

Hírek2019. szept. 16.MTI

Magyarország fontos szerepet vállal a nukleáris biztonság erősítésében - hangsúlyozta Szijjártó Peter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bécsben, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közgyűlésén.

"A terrorizmus, a terrorfenyegetettség világszerte nő azzal, hogy kontrollálatlan migrációs hullámok indulnak el. Ez növeli a nukleáris fenyegetettséget is, éppen ezért fontos, hogy Magyarországot újabb egy évre megbízták a nukleáris biztonsági munkacsoport elnöki teendőinek ellátásával" - jelentette ki a miniszter.

Az MTI tudósítójának elmondta, hogy 2021-ben Magyarországon rendezik meg a nukleáris terrorizmussal szembeni globális fellépés konferenciáját.

Mindez elismerése annak, hogy Magyarország élen jár a nukleáris biztonság érdekében tett erőfeszítésekben

- tette hozza Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter szólt arról is, hogy Közép-Európában az energiabiztonság kritikus fontosságú kérdés, a nukleáris energia használata pedig nagyban hozzájárul a térség energiabiztonságához.

Hozzátette: Magyarország számára a nukleáris energia szerepe kulcsfontosságú.

Magyarország villamosenergia-szükségletének csaknem 50 százalékát nukleáris energiából fedezi, ez az arány növekedni fog a paksi atomerőmű kibővítésével - közölte Szijjártó Peter.

Magyarország számára ez versenyképességi kérdés, hiszen a nukleáris energia használatának növelése sokkal védettebbé teszi a nemzetközi energiapiacok bizonytalanságaival szemben - tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megbecsült tagja a paksi beruházás és a nukleáris kutatásokban való részvétel miatt.

Magyarország több száz nemzetközi ösztöndíjat biztosított nukleáris mérnököknek

- mondta.

Szijjártó Peter közölte, hogy Magyarország szeptembertől tagja lesz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Kormányzó Tanácsának, így fontos szerepet tölt majd be a nukleáris biztonság fejlesztésében.

A bécsi tanácskozás keretében Szijjártó Peter kétoldalú megbeszélést folytatott Jorge Faurie argentin külügyminiszterrel, Jafesz Oszman bangladesi tudományos és technológiai miniszterrel, Buzumbajev Aldabergenovics kazah energetikai miniszterrel, valamint Bento Costa Lima brazil bányászati és energiaügyi miniszterrel.