Magyarország szomszédai is újra szigorítanak

Hírek2020. dec. 14.MTI, Növekedés.hu

Az egész régióban szigorítják a járványügyi intézkedéseket - Ausztriában az év végi ünnepekre is érvényben marad az este 8 és reggel 6 óra közötti kijárási korlátozás. Szlovénia, Horvátország, Szlovákia és Románia is szigorít, Ukrajnában már 15 ezer feletti a járvány miatt elhunytak száma.

Mivel nem javul a járványhelyzet az országban, a szlovén kormány újabb egy hétre meghosszabbította az üzletek és szolgáltatások zárva tartására vonatkozó rendeletét - közölte a közszolgálati televízió vasárnap, melyet az MTI vett át.

Az országban szinte teljesen leállt az élet, minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt.

Zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.
   
A szomszédos Horvátországban bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét. Hétfőtől pedig az egész ország területén online oktatásra állnak át a középiskolák.

Ausztriában csak a Szenteste, karácsony első napja és a Szilveszter jelent majd kivételt, de ezeken az estéken is csak néhány ember találkozását engedik a szabályok.Habár december 24-től a síelést ismét lehetővé teszik, a síterepek csak belföldi vendégeket fogadhatnak - írja az Euronews.

Szlovákiában lépcsőzetesen szigorítanak: pénteken a vendéglátóhelyek kültéri teraszait is be kellett zárni, amelyek addig nyitva lehettek. Hétfőtől a szálláshelyek és a síközpontok csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik 72 óránál nem régebbi, negatív Covid-tesztet tudnak felmutatni.

December 21-től pedig az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és drogériák kivételével minden üzletet és szolgáltatásnyújtó helyet bezárnak. Az intézkedéseket legalább háromhetes időtartamra tervezik.

Csehországban mivel az új igazolt fertőzések napi száma egy hónapig tartó csökkenés után újra nőni kezdett, hétfőtől várhatóan szabályozni fogják a vásárlók számát az üzletekben, visszatér az éjjeli kijárási tilalom, és korlátozzák a vendéglők, valamint az iskolák működését. A síközpontok működhetnek, de szigorú feltételekkel. A hegyvidéki szállodák és panziók továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Romániában újabb 30 napra, január közepéig meghosszabbították a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, így érvényben maradnak a 23 óra és 5 óra közötti kijárási tilalom. Ez alapján szilveszter éjszaka sem lehet majd utcára menni.

Ukrajnában vasárnapra is több mint 9 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, a járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma már megközelítette a 900 ezret, a halálos áldozatoké pedig meghaladta a 15 ezret.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy tévéműsorban megerősítette, hogy a mostaninál szigorúbb karanténszabályokat a kormány január 8. és 24. között léptet életbe. Szavai szerint a december az üzleti élet számára fontos időszak, emellett egyelőre az egészségügyi rendszer is bírja még a terhelést.

Január 1. és 6. között pedig az újév és az ortodox karácsony miatt amúgy is kevesen dolgoznak, az emberek java része családi körben ünnepel. Várhatóan január 8. és 24. között szünetelni fog az oktatás az iskolákban, továbbá a kávézók, bárok, éttermek ismét csak elvitelre dolgozhatnak. Ezen felül csak az élelmiszereket, gyógyszereket illat- és háztartási szereket, illetve állateledeleket árusító üzletek tarthatnak nyitva.