Májusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés az euróövezetben éves és havi szinten

Hírek2022. júl. 13.MTI

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés májusban az euróövezetben éves és havi szinten.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala szerdán azt közölte, hogy tavaly májushoz képest idén májusban a szezonálisan kiigazított adatok szerint az ipari termelés az euróövezetben 1,6 százalékkal nőtt, nagyobb mértékben a várt 0,3 százaléknál. Áprilisban az ipari termelés még 2,5 százalékkal csökkent.

Havi összevetésben az ipari termelés 0,8 százalékkal nőtt, ami meghaladta a szakértői várakozások átlagában szereplő 0,3 százalékot és az áprilisi 0,5 százalékot.

Az Európai Unióban a májusi ipari termelés 2,7 százalékkal nőtt éves és 0,6 százalékkal emelkedett havi szinten.

A 2021. évi éves átlagos ipari termelés 2020-hoz képest az euróövezetben 7,8 százalékkal, az EU-ban pedig 8,2 százalékkal nőtt.

Azon tagállamok közül, amelyekről rendelkezésre állnak adatok, a legnagyobb havi növekedést Írországban jegyezték fel, 13,9 százalékosat. Görögországban 2,6 százalék, Csehországban pedig 2,4 százalék volt a havi növekedés. A legnagyobb havi csökkenés Litvániában volt 7,6 százalékkal, amelyet Hollandia 3,3 százalékkal, Luxembourg pedig 2,9 százalékkal követett. 

A legnagyobb éves növekedést Bulgáriában regisztrálták, 20,2 százalékosat. Dániában 17,2 százalék, Lengyelországban pedig 12,5 százalék volt az éves növekedés. A legnagyobb éves csökkenés Máltán volt, 4,8 százalékos, majd Luxembourg következett 2,1 százalékos és Németország 1,4 százalékos csökkenéssel.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az ipari termelés májusban havi szinten 1,4 százalékkal nőtt, éves összevetésben pedig 3,4 százalékkal bővült.