Már az olasz miniszterelnök is rezsicsökkentést akar

Hírek2022. máj. 3.MTI - Gebauer Szabolcs, Strasbourg

Erőteljes és azonnali döntésekre van szükség az energiaárak terén, azonnali megoldásokra van szükség a vállalkozások és a családok védelme érdekében, csökkenteni kell a rezsit, valamint az üzemanyagárakat, adókedvezményeket kell biztosítani, hogy a legkiszolgáltatottabb családok megőrizzék vásárló erejüket - jelentette ki kedden az Európai Parlament plenáris ülésén Mario Draghi olasz miniszterelnök.

Mario Draghi, az Ez Európa címmel rendezett EP-vitán hangsúlyozta, Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja rámutatott, hogy Európa mennyire kiszolgáltatott Moszkvával szemben az energiaellátás szempontjából.

Egy ilyen mértékű energiafüggőség gazdasági szempontból fenntarthatatlan, geopolitikai szempontból pedig veszélyes

fogalmazott.

Kijelentette: Olaszország felső határt szabna az Oroszországból származó energiahordozókra, továbbá Európának közösen kellene tárgyalnia a gázárak csökkentése érdekében. Ez - mint mondta - hozzájárulna az orosz katonai fellépésre költhető összegek visszaszorításához.

Közölte, Olaszország támogatja az Oroszország elleni uniós szankciókat, köztük azokat a tervezett megszorító intézkedéseket is, amelyek az energiaszektorra vonatkoznának. Olaszország minden olyan döntést meg fog hozni, ami saját, valamint Európa energiaellátásának biztonságát szavatolni tudja - tette hozzá.

Mivel Ukrajna megtámadása az európai kontinens békéjét fenyegeti, támogatnunk kell Ukrajnát, kormányát és népét úgy, ahogyan azt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kéri tőlünk

fogalmazott Draghi, majd hozzátette: "ha megvédjük Ukrajnát, azzal magunkat is védjük".

Az olasz miniszterelnök továbbá hangsúlyozta, a geopolitikai helyzet bizonytalanná vált. Ezzel kapcsolatban azt mondta, határozottabb fellépésre, egységes döntéshozatalra kell törekedni az unió külpolitikai döntéshozatalában. Olyan Európai Unióra van szükség, amely gyorsan tud dönteni, ezért túl kell lépni az egyhangú döntések, a vétó rendszerén. Helyette a minősített többséggel meghozott döntések meghozatalára kell áttérni - mondta.

Véleménye szerint fel kell gyorsítani a bővítést, integrálni azokat az országokat, amelyek európai jövőt szeretnének. Olaszország szeretné Ukrajnát is az Európai Unióban látni - tette hozzá Mario Draghi.