Már kétezer elektromos jármű kapott állami támogatást

Hírek2020. okt. 20.Növekedés.hu

Összesen mintegy 6 milliárd forinttal támogatja a kormány több mint 2 ezer környezetkímélő autó és robogó beszerzését a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben. Mostanra már több mint 1600 pályázat rendelkezik támogatói okirattal közel 2 ezer jármű megvásárlásához. A támogatott járművek mintegy fele esetében pedig a vásárlások is megkezdődtek – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén májusban meghirdetett, elektromos járművek vásárlását támogató kiírásának eredeti, 5 milliárd forintos keretösszege villámgyorsan kimerült. A pályázatok benyújtását egy nap után le kellett zárni, az élénk érdeklődés láttán a kormány mintegy 882 millió forinttal emelte meg a támogatást. A többletforrásnak köszönhetően a kiírási feltételeket teljesítő összes pályázó kedvezményesen vásárolhat elektromos járművet.

Az eddigi döntések alapján több mint 1600 pályázat útján összesen mintegy 2 ezer autó vagy robogó beszerzése részesül támogatásban. A kiállított támogatói okirattal rendelkező járművek hozzávetőleg fele esetében már folyamatban van a vásárlás. A legalább a megrendelésig eljutott beszerzések összértéke meghaladja a 3,6 milliárd forintot. Néhány tucat pályázatnál a hiánypótlás zajlik, az elbírálás tehát hamarosan lezárul

– összegezte a pályázat előrehaladását Kaderják Péter.

Az igények körültekintő előzetes felmérésének köszönhetően a  kereskedők nyitottak voltak a listaárak csökkentésére, így a pályázat a piaci versenyt is élénkítette.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv a Zöld Busz Programmal a helyi közösségi közlekedésben is növeli a tiszta járművek arányát. A kormány tíz év alatt 36 milliárd forintot biztosít az elektromos buszok beszerzéséhez és forgalomba helyezéséhez a nagyvárosokban. Bemutatkozásként először a debreceniek próbálhattak ki ingyen egy korszerű és környezetkímélő járművek szeptemberben, októberben a békéscsabaiakon a sor, a program további hét helyszínen folytatódik majd – emelte ki az államtitkár.