Már több mint 140 ezer munkavállaló után igényelték az ágazati bértámogatást

Hírek2021. márc. 31.MTI

Eddig mintegy 22 ezer cég több mint 140 ezer dolgozója után nyújtott be bértámogatási kérelmet - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca MTI-nek megküldött szerdai közleményében.

 Hozzátette: ez csak az egyik eszköz, amellyel támogatják a gazdaságot. Mindent összevetve, a járvány kitörése óta több mint 1,6 millió munkavállaló kapott segítséget.

"A koronavírus elleni küzdelemben a védőoltás a legfontosabb fegyverünk, ezért az a cél, hogy minél több ember regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon, és amikor sorra kerül, menjen is el, és oltassa be magát"

- mondta Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hozzátette: amíg azonban nem érjük el a megfelelő átoltottsági szintet, érvényben kell tartani a találkozások számát visszafogó veszélyhelyzeti intézkedéseket.

"Sokan politikai kérdést csinálnak nemcsak az oltásból, hanem az újranyitásból is. A járványadatok azt mutatják, hogy óriási veszélybe sodortuk volna az embereket, ha március elején nem szigorítottunk, hanem ahogyan azt a baloldal akarta, nyitottunk volna"

- mondta Schanda Tamás.

A parlamenti és stratégiai államtitkár kifejtette: az első az élet és az egészség védelme, de a kormánynak a gazdaságot is támogatnia kell. "A gazdasági mutatók mögött emberek, családok vannak. Meg kell védenünk a munkahelyeket, és segítenünk kell a vállalkozásokat abban, hogy talpon maradjanak, és amikor a járványhelyzet lehetővé teszi a nyitást, újult erővel indíthassák majd be az üzleteiket" - mondta Schanda Tamás.

Az államtitkár kifejtette: eddig több mint 140 ezer embernek igényelt ágazati bértámogatást mintegy 22 ezer vállalkozás. A már odaítélt 55 milliárd forint támogatás 99 százalékát ki is fizette az állam a cégeknek.

"Ez csak az egyik eszköz, amellyel segítünk megőrizni a munkahelyeket. Figyelembe véve a többi támogatási formát is, elmondhatjuk, hogy összesen több mint 1,6 millió munkavállalót támogattunk a járvány kitörése óta. Az erős gazdasági alapok mellett a kormányzati intézkedéseknek is köszönhető, hogy ismét több mint 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon, a hazai munkanélküliség az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban"

- ismertette az adatokat Schanda Tamás.