Még drágább lesz az energia ára Európában, mint Amerikában, Kínában és Indiában

Hírek2024. júl. 4.MTI

Sürgős fellépés nélkül tovább fog nőni a különbség az európai, valamint az ázsiai és egyesült államokbeli energiaárak között, továbbá az uniós jogalkotóknak gyorsan kell cselekedniük a versenyképes energiaszektor megteremtése és klímavédelem érdekében is - hívta fel a figyelmet az Európai Munkaadói Szövetség, a BusinessEurope csütörtökön közzétett tanulmányában.

A tanulmány szerint az energiatermelés és -felhasználás versenyképesebbé átalakítása és a klímasemlegesség elérése még mindig lehetséges, de csak akkor, ha az uniós jogalkotók a következő uniós ciklusban gyors lépéseket tesznek.

Markus J. Beyrer, a BusinessEurope főigazgatója szerint a magas energiaárak továbbra is súlyosan hátráltatják az európai vállalatok globális versenyképességét és az ipari termelést. "Az energia versenyképes áron történő biztosításának központi szerepe lesz az európai ipar megtartásában" - emelte ki.

A tanulmány továbbá arra a következtetésre jutott, hogy még az EU támogató energiapolitikája mellett is legalább 50 százalékkal magasabbak lesznek az energiaárak Európában 2050-ig, mint az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában.

Ez komoly versenyhátrányt okoz majd az európai vállalatoknak a fő versenytársakkal szemben, ezért sürgős uniós szintű fellépésre van szükség a szakadék áthidalására, hogy Európa 2050-re elérhesse a klímasemlegességet anélkül, hogy ipara leépülne

- hívta fel a figyelmet a kutatás.

A BusinessEurope egyebek között az energiaforrások és infrastruktúra erőteljes bővítését szorgalmazza. Ez növelné az európai energiarendszerek biztonságát, és segítene csökkenteni a zöld átmenet összköltségeit.

A tanulmány szerint a megújuló energiaforrások alkalmazásával a legköltséghatékonyabb helyeken és a bővülésük előtt álló akadályok felszámolásával a nagykereskedelmi villamosenergia-költségek közel 40 százalékkal csökkenhetnének.

Ennek eléréséhez több magánbefektetést kell mozgósítani, a megújuló energia projektek engedélyezési eljárásait pedig fel kell gyorsítani és egyszerűsíteni kell

- mutatott rá a BusinessEurope.