Még két hétig igényelhető a havi 240 ezer forintos bértámogatás

Hírek2020. nov. 28.MTI

Eddig több mint 10 ezer munkavállaló esetében, több mint 1 milliárd forint összegben igényeltek ágazati bértámogatást a munkáltatók. A programra még két hétig, 2020. december 11-ig lehet jelentkezni. - jelentette be az ITM. A támogatás igényelhető maximális mértéke a minimálbér másfélszerese.

A cél továbbra is az, hogy minél több munkahely megőrzését segítsük a veszélyhelyzet idején” – emelte ki Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az ágazati bértámogatás igényelhető maximális mértéke a minimálbér másfélszerese, személyenként bruttó 241 500 forint.

A munkáltatónak emellett járulékokat sem kell fizetnie a novemberi munkabérek után, így teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatja kompenzációként, ha nem bocsátja el a munkavállalóját, és munkabérét kifizeti.

A juttatást bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, a felett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni, akár a részmunkaidőben foglalkoztatottak után is.

Az ágazati bértámogatás programban eddig beérkezett és feldolgozott kérelmek alapján a munkáltatók átlagosan 106 ezer forint támogatást igényelnek munkavállalónként. A kérelmek 28 százalékát Budapesten nyújtották be, a támogatásban érintett munkavállalók több mint fele a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban dolgozik.

Bodó Sándor emlékeztetett rá, hogy a foglalkoztatók egyszerűen, egy egyoldalas kérelem kitöltésével tudnak pályázni az ágazati bértámogatásra. A kérelmeket a telephelyük, székhelyük szerint illetékes kormányhivatalnál adhatják be. A részletes dokumentáció a munka.hu honlapon található meg.