Még mindig nagyon sok energiát fogyasztunk, mutatjuk!

Hírek2021. márc. 6.Növekedés.hu

A magyar háztartások évente több mint 11 ezer gigawattóra villamosenergiát fogyasztanak el az évi összesen több mint 40 ezer gigawattórából, és a 10 milliárd köbmétert meghaladó éves hazai földgázfogyasztás több mint harmadát is a lakossági fogyasztók használják fel - hívta fel a figyelmet Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából.

Az adatokkal kapcsolatban a MEKH elnöke hangsúlyozta, a fenntartható környezet kialakítása és az energiafogyasztás ésszerű csökkentése mindannyiunk közös felelőssége. Emlékeztetett: hazánk vállalta, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátását, valamint hogy az ország végsőenergia-felhasználása nem haladja meg a 2005-ös értéket. Mint mondta, a Nemzeti Energia- és Klímaterv célkitűzéseinek megvalósításához a fogyasztóknak is törekedniük kell a hatékony energiafogyasztásra és az energiamegtakarításra, hiszen a legtisztább energia a fel nem használt fosszilis energia.

Horváth Péter János utalt rá, hogy a MEKH támogatja a zöld távhőrendszerek kialakítását, a biomassza, a biogáz és a geotermikus energia hasznosításának növelését fűtési célra, továbbá a környezetbarát közlekedést. Zajlik az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer bevezetése, amelynek lényege, hogy ösztönözze a szolgáltatói oldal energiahatékony beruházásait, amivel 2030 végéig évi 7 PJ energiamegtakarítás érhető el a lakossági és vállalati végfelhasználói árak hosszú távú stabilitásának megőrzése mellett. 

Horváth Péter János emlékeztetett, hogy a MEKH már két megújuló energiatermelést támogató METÁR-tendert zárt le sikeresen. A legutóbb támogatást nyert beruházások segítségével tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás: összesen évente 343 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló forrásból.

A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából ehhez ad hasznos útmutatót a MEKH energiatakarékosságot ösztönző plakátsorozata, amelyet a jövőben további szemléletformálási programok követnek. A plakátok 14 különböző témakörben (pl. világítás, fűtés, nyomtatás, vízhasználat, szelektív hulladékgyűjtés) hívják fel a figyelmet azokra a mindennapi praktikákra, melyekkel saját környezetünkben energiamegtakarítást érhetünk el és csökkenthetjük a környezet terhelését. 

A hatékony fűtéssel, világítással, papírfogyasztással, nyomtatással és más mindennapi teendőkkel kapcsolatban tanácsokat adó plakátok letölthetők a MEKH energiahatékonysági honlapjáról: https://www.enhat.mekh.hu/plakatok.