Meghosszabbítják a Széchenyi Kártya Program Kríziskonstrukcióit

Hírek2020. dec. 17.Növekedés.hu

A vállalkozások igényeire tekintettel meghosszabbodnak a Széchenyi Kártya Program állami támogatású, kedvezményes feltételrendszerű, alacsony kamatozású, gyorsan elérhető hitelkonstrukciói, így a vállalkozások továbbra is akár 0 százalékos kamattal juthatnak hitelhez.

A kormány döntése értelmében az SZKP Kríziskonstrukciói folyamatosan igényelhetők maradnak 2021. I. félévében is.
 
A 2020 májusában bevezetett Széchenyi Kártya Program válságkonstrukcióit igénylő vállalkozások összesen közel 220 ezer főt foglalkoztatnak, a Program segítséget nyújt az érintett vállalkozások számára a munkahelyek megtartásában és létesítésében. Ezért fontosnak tartjuk a program folytatását – mondta György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. 
 
A kormány a hitelekhez változatlan mértékű állami támogatást biztosít kamat-, kezelési költség-, kezességi díjtámogatás, illetve adott konstrukció esetén egyéb költségtámogatás formájában annak érdekében, hogy a járvány elhúzódásával a hazai mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások továbbra is a finanszírozási igényeiknek megfelelő forráshoz jussanak. 
 
A program hitelei iránt a legnagyobb érdeklődés a mikrovállalkozások részéről érkezett, a befogadott ügyletek közel 80 százaléka kapcsolódik hozzájuk.
 
Az igénybe vett SZKP hitelek túlnyomó része likviditási-finanszírozási célokat szolgál, de megfigyelhető a beruházások finanszírozására irányuló kérelmek emelkedő száma is. 
 
A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként májusban vezették be az új Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz, a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, a Széchenyi Likviditási Hitel, a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz és az Agrár Széchenyi Kártya Plusz termékeket, melyek szeptemberben kiegészültek a Széchenyi Turisztikai Kártya, valamint az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz konstrukciókkal.