Meglepően pozitívak a hazai kkv-k várakozásai

Hírek2020. jún. 19.Növekedés.hu

Mérséklődni látszik a koronavírus-járvány hatása a hazai kkv-kra, ugyanis határozottan pozitívabb várakozásokkal tekintenek az előttük álló évre, mint a járvány ideje alatt – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. Az index jelenleg 12 ponton áll, ami nem jelent érdemi változást a koronavírus időszak előtti várakozásokhoz képest.

2020 márciusában és áprilisában a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások jövőképét a vírusjárvány határozta meg, azonban a fertőzési veszély enyhülésével pozitívabbnak látszanak a várakozásaik is. A kkv-k egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index jelenleg 12  ponton áll, ami gyakorlatilag megegyezik a koronavírus előtti időszakban mért értékkel.

"Bár a járvány kezdetén készített időközi felmérés alapján a kkv-k várakozásait súlyosan megrázta a veszélyhelyzet, a mostani eredmények azt mutatják, hogy viszonylag hamar visszanyerték hitüket, és összességében bizakodóan tekintenek az előttük álló évre.

A járvány okozta negatív gazdasági helyzetben szignifikánsan romlottak ugyan a beruházásokra, valamint a munkavállalók fizetéseire vonatkozó várakozások, azonban egyúttal a közterhek, illetve a vállalati hitelek kamatainak mérséklésére is számítanak a cégek az elkövetkezendő évben.

Jelenleg a cégeknek számos lehetősége adódik – például kedvezményes hitelek és hitelgaranciák, egyes adófajták elengedése formájában – arra, hogy mérsékeljék költségeiket, és láthatóan ezzel élnek is”– mondta el Kökény Roland, a K&H kkv szegmens marketing vezetője.

A különböző méretű cégek várakozásait tekintve nincs változás, változatlanul a középvállalkozások a legbizakodóbbak, azonban a várakozásaik a koronavírus előtti időszakban mért értékekhez képest 27-ről 23 pontra mérséklődtek.

Tőlük elmaradva, de a járvány előtti szinten, változatlanul 13 ponton állnak a kisvállalkozások várakozásai. Az enyhe emelkedés ellenére továbbra is a mikrovállalkozások tekinthetők a legkevésbé bizakodónak (9 pont). Ami az ágazatokat illeti, az agrárium várakozásai az elkövetkező egy évre nézve kiugróan pozitívak – mint az jellemzően a naptári év második negyedévében lenni szokott. Ez a szint ráadásul az eddig mért legmagasabb érték (42 pont). Ezenkívül a szolgáltató szektor várakozásai javultak még, 4-ről 14 pontra, miközben az ipari cégek bizalma 22-ről 11 pontra, a kereskedelmi szektoré pedig 12-ről 6 pontra csökkent.